Prezident chce zrútenie centra vyšetrovať ako vraždu

NETKY.SK • 23 November 2013, 15:39 • 2 min
Prezident chce zrútenie centra vyšetrovať ako vraždu

RIGA - Súčasná bilancia 53 obetí ešte nemusí byť konečná. Záchranári z bezpečnostných dôvodov nakrátko prerušili pátranie po nezvestných osobách.

slovakia

left justify in out

Lotyšský prezident Andris Berzinš sa v sobotu prihovoril k národu v súvislosti so zrútením strechy nákupného centra, ktoré neprežilo najmenej 53 ľudí. Urobil tak v deň, keď krajina v tejto súvislosti vyhlásila trojdňový štátny smútok. Hlava pobaltskej krajiny vyzvala úrady, aby tragédiu vyšetrovali ako "vraždu ". "Tento prípad musí byť riešený ako vražda bezbranných ľudí," povedal Berzinš v prejave odvysielanom verejnoprávnou televíznou stanicou LTV. Zároveň vyzval na vyšetrenie tragédie medzinárodnou nezávislou komisiou.

Súčasná bilancia 52 obetí ešte nemusí byť konečná. Približne desať lotyšských rodín už kontaktovalo políciu s tým, že sa nevedia dovolať svojim príbuzným, ktorí ešte pred katastrofou navštívili obchodné centrum vlastnené litovským reťazcom Maxima. Záchranári v sobotu ráno nakrátko prerušili pátranie po prípadných živých osobách uväznených pod troskami budovy pre obavy, že jej ďalšie časti by sa mohli takisto zrútiť. Medzi obeťami sú totiž aj traja hasiči, na ktorých po príchode na miesto činu spadla časť strechy.

Strecha len dva roky starej veľkopredajne v okrajovej štvrti Zolitude sa zrútila na zákazníkov a pracovníkov vo štvrtok okolo šiestej hodiny večer, keď zvykne nakupovať najviac ľudí. Po tom, ako na miesto dorazili pohotovostné zložky, sa zosypala ďalšia časť konštrukcie, pričom zahynuli traja hasiči. Príčina havárie, ktorá je označovaná za najväčšiu tragédiu v Lotyšsku od získania nezávislosti v roku 1991, je stále neznáma, starosta však predtým hovoril o možnosti výbuchu. Lotyšská vláda po udalosti vyhlásila trojdňový štátny smútok so začiatkom v sobotu a miesto navštívil okrem iných aj premiér Valdis Dombrovskis.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies