Prezident by podľa Procházku nemal menovať profesorov

NETKY.SK • 22 Február 2014, 13:40 • 2 min
Prezident by podľa Procházku nemal menovať profesorov

BRATISLAVA - Prezident by tiež podľa Procházku nemal mať právo udeľovať amnestiu.

slovakia

left justify in out

Občiansky kandidát na prezidenta Radoslav Procházka by hlave štátu právomoci pridal, niektoré by však aj ubral. Prezident by podľa neho mohol mať právomoc predkladať návrhy zákonov. Na druhej strane, menovanie vysokoškolských profesorov najvyšším ústavným činiteľom považuje Procházka za monarchistický prežitok. Prezident by tiež podľa neho nemal mať právo udeľovať amnestiu. "Pretože sa tým paušálne popiera rovnosť pred zákonom a na nápravu zlyhaní systému v individuálnych prípadoch mu stačí udeliť milosť," povedal agentúre SITA.

Slovensko podľa Procházku potrebuje aktívneho prezidenta, ktorý ľuďom vráti vieru, že sa ich tam hore má kto zastať. "Preto ponúkam pravidelný dohľad nad plnením vládnych sľubov, pevnejšiu ruku vo vzťahu k výkonu spravodlivosti a úradovanie nielen v Bratislave, ale i v regiónoch. Aj z reprezentácie štátu v zahraničí sa dá vyťažiť viac, ako dnes dostávame," hovorí. Procházkovým hlavným cieľom by bolo otvárať dvere slovenským podnikom, tak, aby to prinášalo prácu ľuďom doma. Rád by bol ľuďom nablízku nielen mentálne, ale aj fyzicky. Preto plánuje presunúť časť úradu do regiónov, na úvod do Košíc a do Banskej Bystrice, a pravidelne tam úradovať. "Zároveň mienim zostať aktívnym na sociálnych sieťach a v čo najväčšom možnom rozsahu viesť život nielen za múrmi paláca, ale aj priamo medzi ľuďmi," doplnil. Procházkova prvá zahraničná cesta by viedla do Varšavy. Poľsko je podľa neho partnerom s mimoriadnym strategickým významom pre celkový rozvoj Slovenska. "Cestou späť by som sa však rád vrátil cez Prahu, aj tradícia má svoju hodnotu," konštatoval.

S doplnením ústavy o definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy by Procházka ako prezident súhlasil. Registrované partnerstvá nedáva na jednu úroveň s manželstvom. "Zákonnú úpravu, ktorá by ľuďom v iných formách vzťahu zjednodušila život, však nepovažujem za žiadny Armageddon, tradičná rodina naozaj potrebuje predovšetkým praktickú ochranu," tvrdí. Pri rokovaniach s predstaviteľmi štátov z nedemokratických režimov by poukazoval aj na porušovanie ľudských práv. "Vždy práve spôsobom a v rozsahu, v akom to neublíži základným záujmom Slovenskej republiky a jej občanov," poznamenal.

Infozákon by Procházka neokliešťoval, keďže spolu so zverejňovaním zmlúv podľa neho výrazne skvalitnili kontrolu moci na Slovensku. "Moc takúto kontrolu potrebuje a ja som to vždy veľmi otvorene a aktívne podporoval," ukončil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona