Prezident by podľa Miroslava Kadúca mohol predkladať zákony

NETKY.SK • 11 Február 2015, 08:00 • 2 min
Prezident by podľa Miroslava Kadúca mohol predkladať zákony

BRATISLAVA - Prezident by mal mať možnosť navrhovať a predkladať zákony rovnako, ako to prislúcha vláde či poslancom parlamentu. Navrhuje to poslanec za OĽaNO Miroslav Kadúc v novele ústavného zákona.

slovakia

left justify in out

Priznaním zákonodarnej iniciatívy hlave štátu chce posilniť prezidentské právomoci. Diskusiou k právnej norme poslanci otvoria 10. deň 46. schôdze parlamentu.

 

Poslanec obyčajných ľudí pripomína, že definitívne rozhodovanie o predložených návrhoch bude stále na pleciach parlamentu, zákon teda zaručí iba to, že návrh predložený hlavou štátu národná rada prerokuje, môže ho však neschváliť. Podľa Kadúca sa pri posilnení legitimity hlavy štátu z parlamentnej na priamu voľbu občanmi zabudlo na posilnenie kompetencií, respektíve právomocí prezidenta. Aj preto by priznal prezidentovi právo predkladať zákony. 

 

Opoziční poslanci Daniel Lipšic (nezaradený) a Igor Matovič (OĽaNO) chcú sfunkčniť zákon o preukazovaní pôvodu majetku, ktorý pred desiatimi rokmi ešte ako opozičný poslanec predkladal Robert Fico. "Súčasná právna úprava je nefunkčná, a to aj preto, že sa dá ľahko obísť,“ argumentujú Lipšic a Matovič. Za desať rokov od schválenia zákona nebol podľa nich nikto odsúdený. 

Diskutovať by sa malo aj o novele zákona o výbere mýta, v ktorej nezaradený poslanec Alojz Hlina navrhuje, aby školské autobusy neplatili mýto. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona