Prezident by mal prísť o právo navrhovať členov súdnej rady

NETKY.SK • 3 Marec 2014, 15:26 • 2 min
Prezident by mal prísť o právo navrhovať členov súdnej rady

BRATISLAVA - Prezident by mal prísť o právomoc navrhovať členov Súdnej rady SR. Naopak, zvýšiť by sa mal počet členov súdnej rady volených a odvolávaných vládou a parlamentnom.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z novely ústavy, ktorú do parlamentu predložili predseda národnej rady Pavol Paška (Smer-SD) a predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský. Počet členov súdnej rady sa po novom zníži z terajších 18 na 16. Doteraz ôsmich členov rady volili sudcovia, a po troch prezident, parlament a vláda. Ďalším členom súdnej rady bol jej predseda, automaticky sa ním stal šéf najvyššieho súdu. Po novom budú ôsmich členov rady voliť sudcovia a po štyroch parlament a vláda. 

 

Za člena súdnej rady budú môcť vymenovať aj člena vlády. Predsedu súdnej rady bude voliť rada, pričom vyberie niekoho zo svojich členov. Funkcia šéfa najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady sa tak oddelí. Funkčné obdobie členov Súdnej rady SR je päť rokov. Tú istú osobu možno zvoliť alebo vymenovať za predsedu súdnej rady alebo za jej člena najviac v dvoch po sebe nasledujúcich obdobiach.

Predseda súdnej rady zároveň podľa novely bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva. Sudcovia prídu o trestnoprávnu imunitu, na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu. Súhlas ústavného súdu však bude naďalej potrebný na vzatie sudcu do väzby. Sudcom zostane imunita na sudcovskú činnosť, návrh im ponecháva imunitu len na ich rozhodovaciu činnosť, podobne ako poslancom, ktorí majú imunitu na výroky v pléne národnej rady.

Dôležitou novou právomocou súdnej rady je zabezpečovať plnenie úloh verejnej kontroly súdnictva. Nenahraditeľné miesto v činnosti súdnictva musí mať podľa novely aj vyvodzovanie zodpovednosti v prípadoch morálneho a odborného zlyhania sudcov. Predpokladom tohto zámeru je existencia etických zásad správania sa sudcov, ktorými sudcovia dobrovoľne na seba berú ďalšie povinnosti nad rámec ustanovený zákonmi. Zásady sudcovskej etiky musia mať za cieľ formulovať v rozumnej a primeranej miere pravidlá správania sa sudcov a v súlade s Ústavou SR a zákonmi, rozvíjajúc ich princípy tak, aby nenarušovali zásady nezávislosti sudcov pri ich rozhodovacej činnosti a zároveň posilňovali dôveru verejnosti v nezávislý a nestranný výkon súdnictva. Existencia zásad sudcovskej etiky, ich dôsledné dodržiavanie a vynucovanie v prípade zlyhania sudcu je dôležitým predpokladom pre posilňovanie dôvery občanov v nestranné a nezávislé súdnictvo. Navrhuje sa preto, aby priamo ústavná úprava zaviazala súdnu radu vydať zásady sudcovskej etiky, a to v spolupráci s orgánmi sudcovskej samosprávy.

Novela rovnako definuje manželstvo ako jedinečný zväzok jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru. Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých.

Zmeny by mali nadobudnúť účinnosť 1. septembra 2014. Funkcia predsedu Súdnej rady SR ustanoveného podľa doterajších predpisov zaniká dňom zvolenia predsedu súdnej rady podľa tohto ústavného zákona. Členstvo ďalších členov súdnej rady zvolených prezidentom, parlamentom a vládou zanikne k 31. októbru 2014.

Právnou normou sa parlament bude zaoberať na marcovej schôdzi, podporu návrhu v prvom čítaní deklarovalo aj sedem poslancov OĽaNO. Previerky sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ako ich navrhoval Smer-SD, z novely nakoniec vypadli, sudcovia by však podľa Pašku mali prejsť istou formou kontroly, respektíve preverenia. Smer-SD podľa Pašku v druhom čítaní zahlasuje iba za takú ústavnú zmenu, ktorá bude obsahovať aj istú formu previerok spôsobilosti sudcov, na konkrétnom znení sa strany teraz majú čas dohodnúť.

Ústavnú novelu na oddelenie funkcií predsedu súdnej rady a šéfa najvyššieho súdu ešte v januári, teda mesiac pred Smerom a KDH, predložila do parlamentu nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská. Žitňanská túto zmenu presadzovala aj v minulosti ako ministerka spravodlivosti, vtedy opozičný Smer-SD s ňou nesúhlasil. Členmi súdnej rady podľa Žitňanskej návrhu nemajú byť predsedovia a podpredsedovia súdov.

Ústavný návrh na zrušenie trestnoprávnej imunity sudcov rovnako pred Paškom a Hrušovským predložili do parlamentu v prvej polovici februára poslanci za Most-Híd Gábor Gál a Andrej Hrnčiar. Rovnako ako Smer a KDH navrhujú zrušiť trestnoprávnu imunitu sudcov. Vládny Smer-SD pravdepodobne nezahlasuje za opozičné návrhy, hoci boli predložené do parlamentu skôr, ale podporí vlastnú novelu, na ktorej sa dohodol s KDH.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies