Prezident Burundi vyzval utečencov na návrat do vlasti

NETKY.SK • 21 Máj 2015, 07:12 • 2 min
Prezident Burundi vyzval utečencov na návrat do vlasti

BUJUMBURA - Prezident východoafrického štátu Burundi vyzval v stredu vyše 110.000 spoluobčanov, ktorí ušli z krajiny pred politickými násilnosťami minulý mesiac do Tanzánie, Rwandy a Konžskej demokratickej republiky (KDR), aby sa vrátili domov. Povedal im, že ich chudobná vlasť je na "99,9 percenta" pokojná a bezpečná.

slovakia

left justify in out

V príhovore v štátnom rozhlase Pierre Nkurunziza zdôraznil, že žiaden Burunďan si neželá oživenie etnických sporov a konfliktov. "Tá krv, ktorá bola preliata v minulosti, nám dala lekciu," citovala burundského prezidenta agentúra Reuters.

Podľa Nkurunzizu pokračujú nepokoje iba v malej časti metropoly, zatiaľ čo zvyšok Burundi je pokojný.

 

Prezident je pod tlakom pouličných demonštrantov, aby sa vzdal kandidatúry na tretie päťročné funkčné obdobie vo voľbách plánovaných na 26. júna. Zdôraznil tiež, že hrozí veľké riziko opätovného skĺznutia bývalej belgickej kolónie do genocídy alebo občianskej vojny.

 

Odhadom 300.000 ľudí zahynulo v konflikte v Burundi, v ktorom žijú rovnaké etniká ako v susednej Rwande, kde bolo v genocíde v roku 1994 zabitých 800.000 ľudí - prevažne Tutsiov a umiernených Hutuov. Keďže však na uliciach Bujumbury, hlavného mesta Burundi, zomierajú ľudia takmer denne, ochrancovia práv sa obávajú, že je iba otázkou času, kedy etnické spory opätovne vzbĺknu.

 

Dnes prišiel v Bujumbure o život vojak, ktorého do hrudníka smrteľne postrelili policajti, čo môže vyvolať napätie medzi jednotlivými bezpečnostnými zložkami. Podľa agentúry AP patril ku skupinke vojakov, ktorá sa pokúšala zabrániť polícii v streľbe do demonštrantov, ktorí na policajtov útočili kameňmi.

 

Burundská polícia dnes bojovala so stovkami protestujúcich, ktorí neustávajú v protestoch proti kandidatúre prezidenta. Tvrdia, že jeho kandidatúra je nezákonná, pretože ústava umožňuje zastávať úrad prezidenta iba dve päťročné funkčné obdobia po sebe. Nkurunziza tvrdí, že sa môže uchádzať o tretí mandát, keďže prvýkrát ho do funkcie zvolil ešte parlament.

 

Prezident dnes na naliehanie medzinárodného spoločenstva rozhodol o týždennom odklade parlamentných volieb z 26. mája na 5. júna.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies