Prezident Burundi vyzval obyvateľstvo, aby zachovalo pokoj

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 11:12 • 2 min
Prezident Burundi vyzval obyvateľstvo, aby zachovalo pokoj

BUJUMBURA - Prezident stredoafrickej krajiny Burundi Pierre Nkurunziza vyzval dnes jej obyvateľov, aby zachovali pokoj po tom, čo sa skupina armádnych a policajných dôstojníkov v stredu pokúsila o vojenský prevrat.

slovakia

left justify in out

Prezidentovo vyhlásenie bolo zverejnené prostredníctvom webovej stránky a siete Twitter. Objavilo sa v čase dohadov o tom, kto vlastne v štáte vládne a kde sa prezident nachádza. Situácia v Burundi je stále nejasná: náčelník generálneho štábu armády lojálnej prezidentovi generál Prime Niyongabo dnes vyhlásil, že pokus časti armádnych a policajných dôstojníkov o vojenský prevrat sa skončil neúspechom. Tábor pučistov však jeho vyhlásenie okamžite dementoval.

 

"Pokus o štátny prevrat, ktorý viedol generálmajor Godefroid Niyombare, bol zmarený," vyhlásil Niyongabo vo vysielaní štátneho rozhlasu a vyzval pučistov, aby sa vzdali. Dodal, že sily verné prezidentovi naďalej kontrolujú všetky strategické miesta v Burundi.

 

Hovorca vzbúrencov, policajných komisár Vénon Ndabaneze, odmietol Niyongabovo vyhlásenie, pričom uviedol, že Niyombareho ľudia kontrolujú letisko v hlavnom meste Bujumbura. V stredu večer na ňom malo pristáť lietadlo, ktorým sa do vlasti z rokovaní z Tanzánie vracal prezident Nkurunziza. Vzbúrenci mu však nedovolili pristáť.

 

Miesto, kde sa Nkurunziza momentálne nachádza, nie je známe. Nemenované tanzánske zdroje uviedli, že v stredu odcestoval z Tanzánie do Burundi. Podľa iného, bezpečnostného zdroja sa naďalej zdržiava v Tanzánii, ktorú v stredu ani nemohol opustiť, keďže pučisti v Burundi uzavreli letisko v Bujumbure. Tieto dohady však doteraz nikto nepotvrdil.

Burundi sa už druhý týždeň zmieta vo vážnej kríze, ktorú vyvolalo Nkurunzizovo oznámenie, že sa bude uchádzať o funkciu hlavy štátu v treťom funkčnom období. V krajine sa konali demonštrácie, ktorých účastníci tvrdia, že Nkurunziza porušil ústavu.

 

Situácia v hlavnom meste Bujumbura je stále napätá. Agentúra Reuters s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že mestom dnes ráno otriaslo niekoľko silných výbuchov a sporadicky sa ozývala i streľba z ručných zbraní. Terčom útoku neznámych mužov v policajných a vojenských uniformách sa stali aj dve súkromné rozhlasové stanice, ktoré boli v stredu medzi tými, čo odvysielali oznámenie vodcu pučistov, generála Godefroida Niyombareho.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona