Prezident bosnianskej Republiky srbskej Dodik hovorí o referende a verí americkej vláde

NETKY.SK • 19 Máj 2017, 12:12 • 2 min
Prezident bosnianskej Republiky srbskej Dodik hovorí o referende a verí americkej vláde

SARAJEVO - Prezident bosnianskej Republiky srbskej (RS) Milorad Dodik vo štvrtok opäť hovoril o možnom referende o nezávislosti. Dodik povedal, že dôveruje novej americkej vláde, ktorá podľa neho avizovala, že sa nebude miešať do vnútorných záležitostí Bosny a Hercegoviny. Vidí tak šancu vyjednať pre Bosnu koncept, ktorý je udržateľný.

slovakia

left justify in out

Prezident Republiky srbskej dodal, že každý národ má podľa Charty OSN právo na sebaurčenie. "To je správne, a nie držať nás vo väzení, ktoré sa volá Bosna a Hercegovina. Takýto útvar ničomu neslúži, nemá žiaden projekt, ktorý by bol prínosom pre Republiku srbskú" povedal Dodik.

 

Milorad Dodik už viackrát v minulosti avizoval, že uskutoční referendum o posilnení nezávislosti napriek odporu domácich politických frakcií a nesúhlasu medzinárodného spoločenstva.

 

Daytonská mierová dohoda z roku 1995 ukončila krvavý vojenský konflikt v Bosne a rozdelila správu krajiny medzi Republiku srbskú (RS) a chorvátsko-moslimskú Federáciu Bosny a Hercegoviny (FBaH). Politický život v krajine napriek medzinárodným snahám paralyzujú neustále spory medzi lídrami etnických entít.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies