Prezident Baššár al-Asad: Sýria sa útoku nebojí!

NETKY.SK • 2 September 2013, 06:23 • 2 min
Prezident Baššár al-Asad: Sýria sa útoku nebojí!

BEJRÚT- Sýrsky prezident Baššár al-Asad v nedeľu uviedol, že Sýria je schopná brániť sa pred akýmkoľvek vonkajším útokom. Stalo sa tak po tom, čo americký prezident Barack Obama avizoval vojenskú akciu proti tamojšiemu režimu.

slovakia

left justify in out

"Sýria je schopná brániť sa pred akoukoľvek externou agresiou," citovala al-Asada štátna televízia po rokovaní s iránskymi predstaviteľmi. Podľa jeho slov americké hrozby útoku neodradia Sýriu od jej zásad a "boja proti terorizmu podporovanému niektorými západnými a regionálnymi krajinami, v prvom rade ale Spojenými štátmi". Sýrska vláda označuje za teroristov opozičných povstalcov, ktorí sa snažia o al-Asadovo zvrhnutie.

Sýrska opozícia naopak avizovaný americký útok víta a vyzvala Kongres, aby ho schválil. Zároveň by si spolu s intervenciou priala viac zbraní pre vlastných bojovníkov. "Sýrska koalícia je presvedčená, že vojenskú akciu je potrebné uskutočniť v spojení s vyzbrojením Slobodnej sýrskej armády. Je to potrebné pre odstavenie al-Asada a zastavenie zabíjania," uviedla koalícia v stanovisku. Zároveň však vyjadrila sklamanie z oddialenia možného zásahu. 

Spojené štáty uviedli, že plánujú krátku a presnú akciu na potrestanie "brutálneho a zjavného" chemického útoku síl prezidenta al-Asada. Ten si podľa zistení amerických tajných služieb minulý týždeň vyžiadal vyše 1 400 obetí. Washington má v regióne niekoľko torpédoborcov vybavených raketami ako aj letecké základne. Sýrska vláda použitie chemických zbraní proti civilistom popiera.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies