Prezident Bašír bol opätovne zvolený, a to až 94 percentami hlasov

NETKY.SK • 27 Apríl 2015, 14:26 • 2 min
Prezident Bašír bol opätovne zvolený, a to až 94 percentami hlasov

CHARTÚM - Do čela Sudánu bol opätovne zvolený Umar Bašír, ktorý vo voľbách dostal 94 percent všetkých hlasov, oznámila dnes sudánska volebná komisia.

slovakia

left justify in out

Bašír, ktorý aj napriek obvineniam z vojnových zločinov a viacerým povstaniam vládne už 25 rokov, tak naďalej zostáva prezidentom, informovala agentúra AP.
     

Volebná komisia uviedla, že účasť voličov dosiahla 46,4 percenta, a poprela rozšírené správy o nízkej účasti. Predseda volebnej komisie povedal, že správy o nízkej voličskej účasti "neboli presné".
     

Hlasovanie bolo naplánované na štyri dni od 13. apríla. Zaregistrovaných bolo takmer 13 miliónov voličov, ktorí mali k dispozícii 11.000 volebných stredísk. V hlavnom meste Chartúm však prevažne zívali prázdnotou, napísala AP.
     

Bašír sa chopil moci pri nekrvavom islamistickom prevrate v roku 1989 a je jedinou úradujúcou hlavou štátu, ktorá čelí obvineniu Medzinárodného trestného súdu z genocídy. Obvinenia vychádzajú z konfliktu v Dárfúre.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona