Prezident Azerbajdžanu Alijev sa uchádza o 4. mandát: Opozícia voľby bojkotuje

NETKY.SK • 11 Apríl 2018, 06:43 • 2 min
Prezident Azerbajdžanu Alijev sa uchádza o 4. mandát: Opozícia voľby bojkotuje

BAKU - V Azerbajdžane sa v stredu konajú prezidentské voľby, ktoré sprevádza bojkot opozície. Jasným favoritom je prezident Ilham Alijev, ktorý vládne v tejto stredoázijskej postsovietskej republike už 15 rokov.

slovakia

left justify in out

Azerbajdžanské opozičné strany sa rozhodli hlasovanie bojkotovať. Zdôvodnili to systematickým potláčaním disentu a obavám z falšovania volebných výsledkov. "Nebudeme sa podieľať na tomto predstavení," povedal na margo stredajších volieb šéf Džamil Hasanli, šéf hlavného opozičného hnutia, Národnej rady demokratických síl.

 

Prezident a jeho stúpenci podozrenia z manipulácie volieb a potláčania odporcov režimu popierajú.

 

Autoritatívny Ilham Alijev (56) stojí na čele tejto stredoázijskej republiky bohatej na ropu a plyn od roku 2003. V úrade vtedy vystriedal svojho otca Hejdara, bývalého azerbajdžanského komunistického funkcionára, ktorý bol prezidentom desať rokov.

 

V stredajších prezidentských voľbách sa Ilham Alijev uchádza už o štvrtý mandát po sebe. Má celkovo sedem vyzývateľov. Väčšina z nich už za prezidenta kandidovala aj v minulosti a nikdy nezískala viac než dve percentá hlasov.

 

K volebným urnám môže pristúpiť 5,2 milióna oprávnených voličov. Prvé oficiálne výsledky sa očakávajú niekoľko hodín po uzavretí volebných miestností o 17.00 h SELČ.

 

Na priebeh hlasovania dohliadajú aj medzinárodní pozorovatelia vrátane zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Podľa jej nedávneho hodnotenia však azerbajdžanské zákony neumožňujú slobodné vedenie volebnej kampane, keďže obmedzujú slobodu prejavu a zhromažďovania.

 

Aktivisti obviňujú Alijevov režim z autoritatívnych praktík, obmedzovania občianskych slobôd, umlčovania opozície a nezávislých médií. Západné vlády však tlmia svoju kritiku Azerbajdžanu vzhľadom na jeho bohaté energetické zdroje a strategickú polohu medzi Iránom, Ruskom a Tureckom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona