Prezident Asad tvrdí, že vojenské operácie proti demonštrantom skončili

NETKY.SK • 18 August 2011, 11:31 • 2 min
Prezident Asad tvrdí, že vojenské operácie proti demonštrantom skončili

Prezident Asad tvrdí, že vojenské operácie proti demonštrantom skončili

slovakia

left justify in out

img

Sýrske vojenské a policajné operácie voči protivládnym demonštrantom sa zastavili. Sýrsky prezident Bašar Asad to uviedol v stredajšom telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-munom. O obsahu rozhovoru informoval hovorca OSN.
      Pan Ki-mun "vyjadril znepokojenie nad najnovšími správami o pokračujúcom rozsiahlom porušovaní ľudských práv a neprimeranom použití sily sýrskymi bezpečnostnými zložkami proti civilistom v Sýrii, vrátane oblasti Lázikíje, ktorá je domovom tisícov palestínskych utečencov," uviedla svetová organizácia vo vyhlásení.
      Šéf OSN zdôraznil, že všetky vojenské operácie a masové zatýkania musia okamžite prestať. "Prezident Asad povedal, že vojenské a policajné operácie sa zastavili," uviedol hovorca.
      Obyvatelia obliehaného prístavného mesta Lázikíja v stredu hovorili o tom, že sýrske sily vtrhli do domov v sunnitskej štvrti, zatýkali stovky ľudí a odvážali ich na miestny štadión. Zatýkanie nasledovalo po štvordňovom tankovom útoku na potlačenie protestov proti Asadovmu režimu.
      Bezpečnostná rada OSN by mala dnes rokovať o Sýrii na mimoriadnom zasadnutí.
      Sýrske ľudskoprávne organizácie tvrdia, že od marca, kedy začali v krajine protesty, prišlo o život vyše 1800 civilistov.
      Pan Ki-mun zopakoval výzvy na nezávislé vyšetrovanie aktov zabíjania a násilia, a požiadal o slobodný prístup médií k dianiu v Sýrii. Damask by mal podľa neho tiež plne spolupracovať s Úradom vysokého komisára pre ľudské práva (UNHCR) a realizovať komplexné reformy.
      Asad spomenul reformy, ktoré vykoná v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch, vrátane revízie ústavy a konania parlamentných volieb, uviedol hovorca OSN.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies