Prezident Andrej Kiska sa na Trnavskej univerzite stretol s budúcimi učiteľmi

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 14:09 • 2 min
Prezident Andrej Kiska sa na Trnavskej univerzite stretol s budúcimi učiteľmi

TRNAVA - Prezident SR Andrej Kiska dnes navštívil Trnavskú univerzitu, stretol sa so študentmi Pedagogickej fakulty (PdF) a z rúk rektora Mareka Šmida prevzal pamätnú medailu školy.

slovakia

left justify in out

Na PdF aktuálne študuje 1840 budúcich pedagógov, fakulta je za posledných päť rokov v rebríčku akademickej ratingovej agentúry (ARRA) hodnotená spomedzi všetkých slovenských pedagogických fakúlt ako najlepšia.
     

Vysoký stupeň úrovne vzdelávania nových učiteľov v Trnave vyzdvihol a ocenil aj prezident. Povedal, že učiteľské povolanie si veľmi váži, veď aj oboch rodičov má učiteľov a i sám počas vysokoškolského štúdia absolvoval pedagogické minimum, pretože uvažoval nad touto profesiou. Vníma a mrzí ho, že učiteľstvo nie je na Slovensku adekvátne ohodnotené finančne ani spoločensky. "Úloha prezidenta spočíva aj v otváraní tém. Túto tému otvárať budem a budem sa pýtať zodpovedných," povedal Kiska. 
     

Dodal, že o obraze krajiny o dvadsať či tridsať rokov sa rozhoduje teraz na vysokých a stredných školách. "My vieme, aké problémy v tejto oblasti sú. Naše vysoké školy sú financované od počtu študentov a nehľadí sa pritom na kvalitu. Sú vysoké školy, ktoré zásobujú svojimi absolventmi priamo úrady práce, sklady v Írsku či Nemecku, lebo nemajú dostatočnú kvalitu vzdelania," konštatoval Kiska. Niektorí mladí ľudia, keď chcú získať vysokoškolský titul, hľadajú si najľahšiu cestu k nemu, tam však väčšinou chýba kvalita a nárok. "A akonáhle niektorá škola nároky kladie, dostane sa do problémov. A vy škola, ktorá kladie nároky, ste," povedal prezident. Financovanie od počtu žiakov je problematické, avšak predchádzajúci i súčasný minister školstva majú podľa jeho slov záujem túto situáciu riešiť. V závere stretnutia mladých ľudí v auditóriu nabádal, aby sa nebáli a mali odvahu veci meniť. "Je potrebné veriť si a prispieť k zmene," povedal prezident.
     

Rektor Marek Šmid poďakoval prezidentovi za záujem a povzbudenie, ktoré veľmi potrebujú nielen budúci učitelia, ale aj ich súčasní pedagógovia. Pamätnú medailu TU udelila škola Andrejovi Kiskovi "za jeho vzácny príspevok k rozvoju demokratickej občianskej spoločnosti". 
     

PdF je jednou z piatich fakúlt TU, kde v súčasnosti študuje spolu 5500 študentov. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies