Prezident Andrej Kiska je už po operácii: Prebehla štandardne, asi dva týždne bude chodiť o barlách

NETKY.SK • 20 August 2015, 15:40 • 2 min
Prezident Andrej Kiska je už po operácii: Prebehla štandardne, asi dva týždne bude chodiť o barlách

PLZEŇ - Prezident Andrej Kiska je po dnešnej operácii v oblasti bedrového kĺbu pri vedomí. Operovali ho dnes predpoludním vo fakultnej nemocnici v Plzni.

slovakia

left justify in out

Ako pre agentúru SITA uviedol prezidentov hovorca Roman Krpelan, viac informácii o operácii povedia na brífingu, ktorý bude v nemocnici dnes o 14:00. Ako informovalo Tlačové oddelenie Kancelárie prezidenta SR prezident dlhodobo pociťoval bolesť v oblasti bedrového kĺbu, preto podstúpil konzervatívnu formu liečby, ktorá však nepriniesla želaný výsledok a bolesti pretrvávali. Lekári z nemocnice Ministerstva vnútra SR – Nemocnica Svätého Michala -konzultovali jeho stav a vyžiadali si odborný posudok aj od MUDr. Jána Grauzela, podpredsedu Slovenskej spoločnosti pre artroskopiu a športovú traumatológiu.

 

Hlava štátu je v poriadku a pri vedomí.  

 

"Na základe klinických vyšetrení, príznakov a vyčerpaní konzervatívnych možností liečby Ján Grauzel spolu s lekármi z nemocnice ministerstva vnútra odporučili prezidentovi operáciu miniinvazívnou endoskopickou technikou na niektorom vysokošpecializovanom pracovisku v zahraničí, medzi ktoré patrí aj fakultná nemocnica v Plzni," uviedol Krpelan.

 

Na základe klinických vyšetrení, príznakov a vyčerpaní konzervatívnych možnosti liečby lekári odporučili prezidentovi operáciu miniinvazivnou endoskopickou technikou na niektorom vysokošpecializovanom pracovisku v zahraničí, medzi ktoré patrí aj fakultná nemocnica v Plzni. Prezident by mal byť hospitalizovaný tri dni. 

 

Operácia prezidenta SR Andreja Kisku, ktorej sa podrobil dnes vo fakultnej nemocnici v Plzni, prebehla štandardne a trvala asi hodinu a štvrť. Pre TASR to potvrdil Roman Krpelan z Kancelárie prezidenta SR s tým, že slovenskej hlave štátu operatér Petr Zeman odstránil zápal mäkkého tkaniva a výrastok na bedrovom kĺbe.

 

Plánovaný čas hospitalizácie je do soboty (22.8.), kedy by sa mal prezident vrátiť do vlasti. Následne by mal asi dva týždne chodiť za pomoci bariel, v tom období však už bude pracovať.

 

Prezident Andrej Kiska informoval o plánovanej operácii predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho a predsedu vlády Roberta Fica. 

 

Barány: V prípade Kiskovej operácie o nič vážne nejde

 

V prípade, že prezident nie je schopný vykonávať svoju funkciu pre závažné dôvody, jeho právomoci sa presunú na vládu Slovenskej republiky a predsedu Národnej rady SR. Ústavný právnik Eduard Barány však upozorňuje, že v prípade chvíľkovej záležitosti, akou je aj dnešná operácia hlavy štátu Andreja Kisku, o nič vážne nejde. "Pre prípad, že by išlo o dlhší čas, tak sa prezidentove právomoci jasne delia," uviedol Barány pre agentúru SITA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies