Povolebné rokovania pokračujú: Smer uvažuje o vláde so SNS, Mostom a Sieťou, Bugár Smer odmietol

NETKY.SK • 7 Marec 2016, 20:45 • 2 min
Povolebné rokovania pokračujú: Smer uvažuje o vláde so SNS, Mostom a Sieťou, Bugár Smer odmietol

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska poverí v utorok (8.3.) zostavením vlády predsedu víťaznej strany Smer-SD Roberta Fica. Hlava štátu to dnes oznámila na tlačovej besede s tým, že po voľbách vznikla komplikovaná situácia.

slovakia

left justify in out

Program stretnutí prezidenta s predsedami väčšiny parlamentných strán:

10:00 - Richard Sulík
11:00 - Igor Matovič
12:00 - Béla Bugár
13:00 - Andrej Danko 
14:00 - Boris Kollár
15:00 - Radoslav Procházka

 

19:07 - MOST-HÍD: Nebude rokovať o vláde so Smerom, ale so Sulíkom

Most-Híd nebude rokovať o vytvorení vlády so Smerom-SD. Ako povedal dnes po rokovaní predsedníctva strany jej šéf Béla Bugár, prioritou Mosta-Híd je vytvorenie stabilnej pravicovej vlády. „Budeme o tom rokovať. Ak dostane poverenie vytvoriť vládu predseda SaS Richard Sulík, budeme s ním o tom rokovať. Pre nás je priorita stabilita,“ vyhlásil Bugár. 


Pravicová vláda však nemôže vzniknúť bez účasti alebo podpory Slovenskej národnej strany (SNS). „Nie my dostaneme poverenie. On (Sulík – poznámka SITA) musí vyrokovať s jedným, aj s druhým,“ povedal na možnú spoluprácu s národniarmi Bugár. Potom sa podľa neho Most-Híd rozhodne, až to Sulík vyrokuje. 


Most-Híd si bude klásť pri vstupe do vlády aj podmienky. „Budú aj podmienky. Máme program. Vláda musí byť stabilná a musí zabezpečiť splnenie podmienok strán,“ dodal. 


Boris Kollár dnes oznámil, že jeho strana Sme rodina by pravicovú vládu v parlamente podporovala. Pravicová vláda zložená zo SaS, OĽaNO, Most-Híd, SNS a Siete s podporou Sme rodina by v NR SR disponovala 87 poslancami.


Víťazom parlamentných volieb v sobotu 5. marca sa stal Smer-SD so ziskom 28,28 % odovzdaných hlasov. Na druhom mieste skončila strana SaS so ziskom 12,10 % odovzdaných hlasov. Nasledujú OĽaNO-NOVA (11,02 %), SNS (8,64 %), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (8,04 %), SME RODINA – Boris Kollár (6,62 %), Most-Híd (6,50 %) a #Sieť (5,60 %). Menej ako päť percent hlasov získali KDH (4,94 %), a SMK (4,04 %). Ostatné politické subjekty nedosiahli ani jedno percento hlasov. Účasť na voľbách bola 59,82 percenta oprávnených voličov.

 

18:40 -  Smer uvažuje o vláde so SNS, Mostom a Sieťou

V Smere-SD si vedia predstaviť vládu zloženú zo štyroch strán, aj keď doteraz Robert Fico takéto široké zoskupenia označoval za zlepenec. Podľa informácií agentúry SITA v Smere-SD začali diskutovať o vytvorení vlády so Slovenskou národnou stranou (SNS), Mostom-Híd a Sieťou. Jednotliví predstavitelia strany už sa so zástupcami týchto strán stretli. Po návrate zo zahraničia sa má do rokovaní zapojiť aj predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý má v utorok dostať poverenie na vytvorenie vlády od prezidenta SR Andreja Kisku.


V Smere-SD však rátajú aj s alternatívou, že by všetky tieto strany neboli priamo vo vláde. Uvažujú, že by vládu vytvorili tri z týchto strán a štvrtá by takýto kabinet podporovala v parlamente. Za to by získala rôzne parlamentné funkcie.


V SNS sa zas nebránia možnému spojeniu so stranou Most-Híd. Národniari však majú podmienku, aby sa v menšinových otázkach nemenila súčasná situácia a bol rešpektovaný status quo. "Všetko sa dá vysvetliť, hlavne keď za štyri roky viete dokázať, že sa to dá robiť lepšie. Len určite by to bolo negatívne vnímané. Na začiatku určite," povedal dnes v súvislosti s koalíciou so SNS predseda Mosta-Híd Béla.

 

16:44 - Premiér Fico absolvuje pravdepodobne celý program v Bruseli

Napriek tomu, že slovenský premiér Robert Fico plánoval odísť z dnešného summitu v Bruseli skôr, pravdepodobne absolvuje celú agendu. Dôvodom je zmena programu, ktorú ohlásil predseda Európskej rady Donald Tusk. Súvisí to s novými požiadavkami, s ktorými na rokovanie prišiel turecký premiér Ahmet Davutoglu.

 

K pracovnému obedu s predstaviteľmi Turecka a pracovnému zasadnutiu Európskej rady tak ešte pribudne večera lídrov európskej dvadsaťosmičky s Davutogluom.

 

15:53 - Procházka: Ja osobne si viem predstaviť stredopravú vládu aj s SNS

Líder strany #Sieť si osobne vie predstaviť širokú stredopravú vládu aj za účasti SNS. Povedal to po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom, na ktorom sa hovorilo o výsledku sobotňajších (5.3.) parlamentných volieb.

 

Či sa podarí zostaviť takúto stredopravú vládu, to podľa Procházku závisí od predstaviteľov strán, ktoré dostali mandát. "Akýkoľvek ďalší postoj prispôsobíme krokom prezidenta SR," avizoval a zopakoval, že #Sieť nepôjde na rokovanie o zostavení vlády so Smerom-SD. Práve líder tohto subjektu Robert Fico si v utorok (8.3.) ako šéf víťaznej strany preberie od Kisku poverenie na zostavenie kabinetu.

 

"My podporíme stabilnú vládu, ktorá bude mať šancu reálne vládnuť. Ku konkrétnej zostave sa vieme vyjadriť v závislosti od toho, koho pán prezident poverí a ako tie rokovania budú prebiehať," povedal Procházka. Ak Fico vládu nezostaví, poverenie by mal dostať ako druhý v poradí šéf SaS Richard Sulík. Na takomto rokovaní sa už #Sieť zúčastní.

 

"Pre nás má akákoľvek účasť vo vláde zmysel len vtedy, ak je nástrojom na presadenie obsahu. Pre nás dokonca ani len priama účasť v takejto vláde nemusí byť podmienkou jej podpory. Nám nejde o to mať kreslo alebo rezort, ale aby sa presadili niektoré veci," dodal.

 

15:17 - Predsedníctvo #Siete podržalo Procházku vo funkciu predsedu. Viac sa dozviete TU!

 

15:11 - Prezident prijal Radoslava Procházku

 

img

 

14:50 - Kollár: Nechcem sa zamazať účasťou v pravicovej vláde

Líder strany Sme rodina Boris Kollár sa nechce zamazať priamou účasťou v pravicovej vláde, je však ochotný ju podporovať pod podmienkou splnenia programových priorít jeho politického subjektu. Povedal to po dnešnom stretnutí s prezidentom SR Andrejom Kiskom.

 

"Niečo som sľúbil svojim voličom a predsa ich nepodrazím," zopakoval Kollár. Svoj postoj za vypočítateľnosť nepovažuje napriek tomu, že bude mať moc, ale nie zodpovednosť za vládu. "Ja som s tým neprišiel dnes, ale ešte pred voľbami. Politici sú prepojení na oligarchov a toto nájdete aj pri pravici. Môj politický papier je čistý, nie je tam žiadna škvrna. Aj pravica je v tom namočená, pozrite si kauzu Gorila," odporučil Kollár.

 

Cieľom jeho strany je nabrať takú silu, aby jedného dňa mohol ísť do exekutívy a rozhodovať. Zároveň sľúbil, že svoje požiadavky za podporu vlády sformuluje na začiatku, chce ich dať na papier a počas volebného obdobia ich už nebude dopĺňať. Podporu vládnym návrhom potom sľubuje aj v prípade, ak by s nimi nesúhlasil. "Budem ich podporovať celé štyri roky a je mi jedno, ako si budú svoju vnútornú politiku robiť," zdôraznil.

 

Do vlády Sme rodina nepôjde, ani keby ho volal Smer-SD a ani v situácii, že by hrozili predčasné voľby. "So Smerom-SD nepôjdem, aj keby mi sľúbil modré z neba," uzavrel Kollár.

 

14:12 - Predseda parlamentu Pellegrini prevzal zápisnicu o výsledkoch volieb. Viac sa dozviete TU!

 

14:03 - Prezident prijal Borisa Kollára

 

img

 

14:00 - Český prezident Zeman označil Kotlebovu stranu za fašistickú. Viac sa dočítate TU!

 

13:59 - Kaník chce vytvoriť novú Slovenskú demokratickú koalíciu: Zdá sa, že budú ďalšie voľby. Viac sa dočítate TU!

 

13:58 - Danko: Názory v SNS na príklon k Smeru-SD alebo k pravici sú 50 na 50

Názory v SNS na to, či by mali národniari vstúpiť do vlády so Smerom-SD, alebo s pravicovými stranami, sú rozdelené 50 na 50. Po dnešnom rokovaní s prezidentom SR Andrejom Kiskom to povedal šéf SNS Andrej Danko s tým, že on je v strane jazýčkom na váhach, a preto sa chce rozhodnúť zodpovedne.

 

"Ja nemám bližšie ani k Robertovi Ficovi (Smer-SD) ani k Richardovi Sulíkovi (SaS). Ja mám najbližšie k voličom SNS," uistil. Jeho strana sa podľa jeho slov musí rozumne rozhodnúť, komunikuje so všetkými lídrami, ktorý sa do parlamentu dostali.

 

Názorové rozdiely v SNS na to, s kým do vlády, však za rozkol nepovažuje. "Máme názorové prieniky aj v sociálnej oblasti aj s pravicovými stranami," vysvetlil s tým, že teraz ide o to, kto bude ochotný počúvať, čo chce SNS presadiť.

 

Danko uistil, že voči Mostu-Híd nemá averziu. Strana Bélu Bugára zatiaľ spoluprácu s národniarmi odmieta. "Ja delím ľudí len na dobrých a zlých, nie podľa takýchto názorov," uviedol Danko a odporučil dlhoročným politikom, aby si uvedomili, že už mali svoje možnosti a šance.

 

Na otázku, či pripúšťa odchod SNS do opozície, Danko reagoval sľubom. "Sme kľúčová strana a sľubujem vám, že ten mandát využijem na to, aby sa do politiky vrátil zdravý rozum. Chcem si zachovať slobodu v rozhodovaní. Ak sa rozhodnem, budem patrične informovať. Nehrniem sa za každú cenu do vlády," uzavrel.

 

13:35 - ĽSNS: Všetky parlamentné strany a prezident sú na jednej strane. Viac sa dozviete TU!

 

13:07 - Do Prezidentského paláca prišiel Andrej Danko

 

img

 

13:01 - Premiér skráti svoj program v Bruseli a vráti sa skôr na Slovensko. Viac sa dozviete TU!

 

12:47 - Kollár: Podporíme iba pravicovú vládu,rokovať pôjdem aj s Kotlebom, ak ma vyzve. Viac sa dočítate TU!

 

12:45 - Bugár: Koalíciu s SNS by sme vysvetlovali len ťažko

Strana Most-Híd by prípadnú koalíciu s SNS vysvetľovala svojim voličom len ťažko, bolo by to negatívne vnímané, aj keď všetko sa dá vysvetliť. Uviedol to dnes líder Mosta-Híd Béla Bugár po tom, ako rokoval s prezidentom SR Andrejom Kiskom o výsledku sobotňajších (5.3.) parlamentných volieb.

 

"Hrubú čiaru po voľbách by mohli urobiť SaS aj OĽaNO-NOVA. Potom ale neplatí vyhlásenie, že len Bugár musí urobiť hrubú čiaru," povedal novinárom Bugár na margo vyhlásenia šéfa OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, podľa ktorého závisí možnosť poskladať stredopravú vládu od ochoty Bugára prehodnotiť odmietavý postoj k SNS.

 

Bugár tvrdí, že SNS musí byť či už v stredopravej vláde alebo aj vo vláde za účasti Smeru-SD. Za kľúčový faktor pritom považuje stabilitu kabinetu, pričom takú vládu, ktorý by závisela od podpory Borisa Kollára (Sme rodina), by za stabilnú nepovažoval. Bugár chce teraz analyzovať, čo je dobré pre Slovensko a podľa toho sa rozhodne.

 

12:05 - Do Prezidentského palácu prišiel Béla Bugár

 

img

 

12:00 - Matovič: Fico si môže moje číslo vymazať, kľúčový je najmä Bugár

Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý dostane poverenie na zostavenie vlády, si môže vymazať číslo lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča z mobilu. Odkázal mu to dnes Matovič po tom, ako aj v spoločnosti Daniela Lipšica rokoval s prezidentom SR Andrejom Kiskom o výsledku sobotňajších (5.3.) parlamentných volieb.

 

To, či bude OĽaNO-NOVA súčasťou budúcej vlády, podľa Matoviča záleží od predsedu Mostu-Híd Bélu Bugára a šéfa SNS Andreja Danka. "Ich vzťah je podstatný. Či si pán Bugár vyberie menšie zlo, teda SNS, ktorá bola štyri roky v karanténe alebo si vyberie megazlo, teda Smer-SD. Toto je kľúčový bod. Keď tento gordický uzol rozsekneme, môžeme sa pohnúť ďalej. Kľúčový je najmä Béla Bugár," povedal Matovič.

 

Na otázku, či by pre OĽaNO-NOVA bolo lepšie vyhlásiť predčasné voľby, ako vládnutie so Smerom-SD, Matovič odpovedal kladne. "V tom prípade radšej predčasné voľby. Ale treba si povedať, že v nich posilní Marian Kotleba (ĽSNS) a z parlamentu vypadne Radoslav Procházka (#Sieť)," upozornil.

 

Lipšic je podľa svojich slov prekvapený, že médiá aj elity vyjadrujú z výsledku volieb sklamanie, a to väčšie, ako v roku 2012. "Vtedy vyhrala koalícia Výboh, Brhel, Široký, J&T, Penta a mali väčšinu. Výsledky týchto volieb sú kostrbaté, komplikované, ale sú lepšie ako v roku 2012," podotkol.

 

Matovič aj Lipšic sa zhodli na správnosti rozhodnutia prezidenta Kisku nepozvať na povolebné rokovania aj Kotlebu. "Ja nepoznám poslancov zvolených za ĽSNS, ale nie som si istý, že všetci sú fašisti. Marian Kotleba je," uzavrel Lipšic.

 

11:10 - Igor Matovič a Daniel Lipšic rokujú s prezidentom

 

img

 

11:06 - Sulík: Poverenie R. Ficovi zostaviť vládu je jediný správny krok

Rozhodnutie prezidenta SR Andreja Kiska dať v utorok (8.3.) poverenie na zostavenie vlády víťazovi volieb šéfovi Smeru-SD Robertovi Ficovi je jediný správny krok. Novinárom to dnes povedal šéf SaS Richard Sulík, ktorý s hlavou štátu hovoril o výsledku sobotňajších (5.3.) parlamentných volieb. Ak sa Ficovi vládu zostaviť nepodarí, Sulík ako predseda druhej najsilnejšej strany v NR SR by mal dostať poverenie ako druhý v poradí. Zatiaľ to však považuje za predčasnú otázku. "Uvidíme, ako Robert Fico s poverením naloží, potom som pripravený ísť do toho," vyhlásil Sulík. O ďalších konkrétnych krokoch bude SaS informovať tento týždeň vo štvrtok (10.3.) alebo v piatok (11.3.) na tlačovej konferencii.

 

Sulík uznáva, že zostaviť vládu nejde zo dňa na deň, v naťahovaní času však nevidí zmysel. "Tie otázky, ktoré musia byť zodpovedané, sa veľmi rýchlo zúžia. Ako sa k tomu postaví Béla Bugár (Most-Híd), možno Andrej Danko (SNS), potom to pôjde veľmi rýchlo. Ale 30 dní by som považoval za zbytočne dlhý čas," deklaroval.

 

img

 

Richard Sulík tvrdí, že Kiska ho v rozhovore nevyzval, aby zvážil v prípade potreby odmietavý postoj SaS ku koalícii so Smerom-SD. Stále tak platí, že liberáli so Smerom-SD do vlády nepôjdu. "Bol by to taký mačkopes. Našim voličom sme sľúbili, že nepôjdeme so Smerom-SD do vlády," zopakoval s tým, že Fico ho zatiaľ nekontaktoval.

 

S SNS však nejaké prieniky vidí. "Pán Danko je tiež za nižšie dane, zlepšenie podnikateľského prostredia, tu sa dokážeme dohodnúť. On nie je ten, kto chce rozdávať sociálne balíčky. Má záujem o korektné vzťahy a záujem komunikovať," povedal Sulík.

 

To, že koalíciu s SNS odmieta Most-Híd, komentoval šéf liberálov tým, že treba pokračovať v rozhovoroch. "Myslím si, že sme pre neho jedna z opcií, o ktorej má zmysel pouvažovať," odkázal.

 

Prezident Kiska sa zaujímal o Sulíkov postoj k predsedníctvu SR v EÚ. "Náš postoj je zodpovedný, konanie je vypočítateľné. Myslím si, že medzi priority nášho predsedníctva mala byť už dávno zaradená migračná kríza, lebo to bude top téma," povedal.

 

Na margo svojho mandátu europoslanca zopakoval, že ak bude SaS vo vláde, postu v Bruseli sa vzdá. Ak pôjde do opozície, Sulík europoslancom zostane a do slovenského parlamentu nenastúpi.

 

10:00 Stretnutie Andreja Kisku s Richardom Sulíkom

V Prezidentskom paláci momentálne rokuje prezident Andrej Kiska so šéfom liberálov Richardom Sulíkom. Strana SaS dostala vo voľbách druhý najvyšší počet hlasov. Sulík prišiel na rokovanie s 8 stehmi v pravej ruke, ktorú si poranil počas osláv výsledkov volieb.

 

 

Sledujte naživo moje vyhlásenie k výsledku volieb a ďalším krokom.Dnes v priebehu dňa a zajtra ráno sa postupne stretnem s predsedami zvolených politických strán, s výnimkou pána Kotlebu - aby som zistil, ako vidia možnosť poskladať stabilnú väčšinu za zmysluplným programovým vyhlásením.Po tomto prvom kole rozhovorov som rozhodnutý už zajtra poveriť predsedu strany Smer, ktorá získala vo voľbách najviac hlasov, zostavením vlády a väčšinovej koalície, ktorá by za takouto vládou stála. A budem s ním diskutovať aj o termínoch tohto poverenia.Dúfam, že sú si všetky politické strany vedomé toho, čo nám odkázali voliči. Osobne si myslím, že už nejaký čas a vo viacerých voľbách po sebe odkazujú, že potrebujeme u nás dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát. Myslím, že tento raz to voliči odkázali tak nahlas a tak zreteľne, že sa to nedá prepočuť.Nemyslím, že sú u nás ohrozené hodnoty, o ktorých ako politici radi hovoríme. Ľudia však dali najavo, že očakávajú, že tieto hodnoty prinesú konkrétne výsledky pre ich každodenný život.Rovnako si nemyslím, že by sme mali byť po týchto voľbách nejako osobitne uhranutí jedným menom politika alebo jednou stranou, ktorá sa dostala do parlamentu. To, čo potrebujeme, je vláda, ale aj opozícia, ktoré presvedčia ľudí, že nemusia chodiť k voľbám čoraz viac iba protestovať.Chcem zagratulovať politickým stranám a kandidátom, ktorí boli zvolení do parlamentu - a zaželať im, aby sa im to podarilo.

Posted by Andrej Kiska on Monday, March 7, 2016

 

Kiska si myslí, že nikto nebude tvrdiť, že nebol výsledkami volieb prekvapený. "Máme tu iné výsledky, ako predpokladala väčšina samotných strán. Máme tu hneď niekoľko nových strán v parlamente a budeme tam mať aj radikálny politický extrémizmus v rovnošatách," podotkol.

 

Podľa jeho slov tak vznikla komplikovaná situácia. "Je tu viacero deliacich čiar medzi zvolenými stranami. Niektoré nie je možné prekonať, ani by to nebolo správne, niektoré nebude ľahké prekonať, aj keď to zrejme bude nevyhnutné. Zvolení lídri si s tým budú musieť poradiť," odkázala hlava štátu.

 

Práve so šiestimi predsedami zvolených strán sa Kiska stretne ešte dnes. Fico cestuje na summit do Bruselu, s prezidentom sa stretne v utorok ráno. Šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu prezident nepozval. "Chcem vedieť, ako predsedovia vidia možnosť poskladať stabilnú väčšinu. Situácia je komplikovaná, preto chcem postupovať systematicky tak, aby sme postupne zistili, aké možnosti sú a aké nie sú," vysvetlil.

 

Podľa prezidenta už nejaký čas voliči odkazujú, že potrebujeme u nás dramaticky zvýšiť dôveru občanov v štát. "Tentoraz to odkázali tak nahlas a tak zreteľne, že sa to nedá prepočuť. Nemyslím, že sú u nás ohrozené hodnoty, ľudia však dali najavo očakávanie, že tieto hodnoty prinesú konkrétne výsledky pre ich každodenný život," dodal Kiska s tým, že potrebujeme vládu aj opozíciu, ktoré presvedčia ľudí, že nemusia chodiť k voľbám len protestovať.

 

Prezidenta dnes navštívi šesť predsedov, M. Kotlebu nepozvali

Lídri šiestich politických strán, ktorí sa v sobotňajších (5.3.) voľbách do NR SR prebojovali do parlamentu, dnes navštívia prezidenta SR Andreja Kisku. Hlava štátu sa ešte predtým k výsledkom volieb vyjadrí na tlačovej besede.

 

Následne od 10. hodiny budú postupne prichádzať predsedovia. Ako prvý príde Richard Sulík (SaS), nasledovať budú Igor Matovič (OĽaNO-NOVA), Béla Bugár (Most-Híd), Andrej Danko (SNS), Boris Kollár (Sme rodina) a Radoslav Procházka (#Sieť).

 

Predseda Smeru-SD Robert Fico, ktorý by mal ako víťaz volieb dostať do Kisku poverenie na zostavenie vlády, dnes cestuje na summit do Bruselu, prezidenta by mal navštíviť v utorok (8.3.) ráno. Šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu do prezidentského paláca podľa informácií TASR nepozvali.

 

Oficiálnym víťazom sa stala strana Smer-SD so ziskom 28,28 %, čo jej vynieslo 49 kresiel v parlamente. Okrem nej bolo v boji o kreslá do Národnej rady SR úspešných ešte sedem strán. Druhá v poradí, strana SaS, získala 12,10 % a 21 kresiel. Tretím najúspešnejším bolo hnutie OĽaNO-NOVA s počtom hlasov 11,02 % a 19 postov. Okrem týchto strán sa do parlamentu dostali aj SNS s 8,64 % hlasov (15 kresiel), Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s počtom hlasov 8,04 % (14 kresiel).

 

Ďalej Sme rodina - Boris Kollár s počtom hlasov 6,62 % (11 kresiel), Most-Híd získal 6,5 % (11 kresiel). A nakoniec strana #Sieť dostala od voličov 5,6 %, čo jej vynieslo 10 postov v budúcom parlamente.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies