Prezident Andrej Kiska pokrstil najnovšiu knihu Filipa Kuliseva Element

NETKY.SK • 13 September 2016, 08:50 • 2 min
Prezident Andrej Kiska pokrstil najnovšiu knihu Filipa Kuliseva Element

BRATISLAVA - Slovenský fotograf a cestovateľ Filip Kulisev predstavil v pondelok (12. 9.) na Bratislavskom hrade svoju ôsmu publikáciu Element.

slovakia

left justify in out

Autor, ktorý patrí k svetovej špičke vo fotení prírodných scenérií, vo svojej novinke poukazuje na rozmanitosť a čaro štyroch základných klimatických pásiem Zeme v rôznych obdobiach roka. Knihu, ktorej názov odkazuje na štyri základné živly či elementy formujúce prírodu našej planéty, uviedol do života prezident SR Andrej Kiska. Pokrstil ju najstarším pieskom na Zemi z namibijského národného parku Namib-Naukluft.

 

"Filipovi Kulisevovi sa jeho typickým jazykom zasa a znova podarilo pripomenúť nám, aký výnimočný je svet, ktorý sme dostali možnosť spoznať a zažiť. Akí šťastní preto môžeme byť. Ale tiež to, aká veľká je miera našej zodpovednosti," uvádza v príhovore v knihe Andrej Kiska s tým, že ukazovať náš svet krásny má zmysel. "Ukazovať ho krásny však dokážu ak nie mnohí, tak určite viacerí. To, čo si však na Filipovi vážim a obdivujem, je pokora, s ktorou to robí. Fakt, že nikdy nezabudol, odkiaľ je, a že nám vedome ukazuje, aké je naše miesto na tomto svete," poznamenal okrem iného prezident.

 

Publikácia je rozdelená na štyri časti podľa existujúcich klimatických pásiem. V polárnych oblastiach Arktídy a Antarktídy dominuje voda vo forme ľadu či ľadovcov. V miernom klimatickom pásme sú to horské pásma, skalné bralá či jaskyne. Večne zelené a klimaticky príjemné subtrópy charakterizuje príjemný vzduch, ktorý v lete ochladzuje a v zime ich chráni pred chladnými vetrami zo severu. Oheň zo slnečných lúčov, spaľujúci púšte, prináša do trópov večné leto.

 

V knihe je vyše 400 fotografií, ktoré autor zvýraznil geografickými faktami o navštívených miestach. Čitatelia môžu obdivovať napríklad krvavočervený slnečným ohňom spálený masív Uluru v Austrálii, ľadovcové steny Svalbardu, poslednej pevnej zeme pred Severným pólom alebo pestrú paletu farieb indiánskej jesene v americkom štáte Maine. "Snažil som sa nedávať do knižky fotografie, ktoré už boli niekedy dávnejšie publikované, sú z posledných piatich - šiestich rokov, z posledných ciest. Zase sú to púšte, ľadovce, polárne oblasti, rozbúrené oceány. Je to spleť pre mňa najkrajších miest, ktoré som mal možnosť vidieť a zažiť," povedal pre TASR Filip Kulisev.

 

Element mal neoficiálnu predpremiéru 4. septembra počas otvorenia výstavy Amazing Planet na kongrese Medzinárodného zväzu ochrany prírody (IUCN) v Honolulu. Od utorka 13. septembra je kniha na trhu v slovenskej a anglickej verzii a v limitovanej edícii v kazete so signovanou fotografiou. Má 408 strán a váži štyri kilogramy.

 

Súčasťou krstu, na ktorom sa zúčastnil aj minister životného prostredia SR László Sólymos, nový americký veľvyslanec v SR Adam Sterling či bulharská veľvyslankyňa Margarita Ganeva, bola aj vernisáž novej výstavy Filipa Kuliseva Amazing Planet. Verejnosť si ju môže pozrieť do 1. októbra.

 

Filip Kulisev, Master QEP, FBIPP absolvoval takmer 200 individuálnych výstav na Slovensku a po celom svete. Vydal osem kníh, ktoré ukazujú nádheru a rozmanitosť prírody a rozprávajú aj jeho príbehy z ciest. Ako jeden z dvoch fotografov na svete získal najvyšší európsky titul Master QEP (Qualified European Professional Photographer) v kategórii príroda a zároveň aj najvyšší titul Fellowship od Britského inštitútu profesionálnych fotografov. Hľadá krásne a unikátne miesta na Zemi, ktoré prostredníctvom fotografií prináša všetkým milovníkom prírody na Slovensku aj vo svete. Chce tak v prvom rade prispieť k ochrane biodiverzity a prírodného bohatstva planéty.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies