Prezident Áder podpísal kontroverzný plagátový zákon na politickú inzerciu

NETKY.SK • 30 Jún 2017, 14:57 • 2 min
Prezident Áder podpísal kontroverzný plagátový zákon na politickú inzerciu

BUDAPEŠŤ - Maďarský prezident János Áder dnes oficiálne oznámil predsedovi parlamentu Lászlóovi Kövérovi, že podpísal novelu zákona týkajúcu sa využívania plagátov na politickú inzerciu. Vyplýva to z informácie zverejnenej na webovej stránke parlamentu.

slovakia

left justify in out

Parlament hlasmi poslancov vládneho bloku Fidesz - Kresťanskodemokratická ľudová strana (KDNP) minulý piatok schválil novelu "zákona o ochrane vzhľadu miest a obcí", ktorou sprísnili podmienky používania politickej inzercie na bilbordoch.

 

"Dnešný deň jasne ukázal, že János Áder nie je prezidentom Maďarska, ale iba premiéra Viktora Orbána, ktorý je schopný porušiť ústavu, ale aj obmedziť slobodu prejavu, aby chránil korupciu Orbánovho režimu," reagovala podľa opozičná ultrapravicová strana Jobbik, podľa ktorej týmto krokom Maďarsko už aj na najvyššom stupni odbočilo z cesty právneho štátu.

 

Jobbik avizoval, že iniciuje procedúru zbavenia moci hlavy štátu. Áder sa podľa tejto strany stal nehodným plniť funkcie prezidenta. Jobbik sa obráti aj na ústavný súd na dodatočné preverenie ústavnosti uvedenej novely.

 

Schválená novela okrem iného nariaďuje, že organizácie, ktoré dostávajú priamo či nepriamo príspevky zo štátneho rozpočtu, sú povinné kupovať miesta na veľkoplošnú plagátovú inzerciu za trhovú cenu.

 

Pôvodne Fidesz-KDNP predložil novelu o financovaní politických strán, ktorej cieľom bolo podľa vládneho bloku dosiahnuť transparentnosť financovania volebnej kampane. Z návrhu v prvom hlasovaní 7. júna prešli iba ustanovenia vyžadujúce nadpolovičnú väčšinu hlasov poslancov. Tie, ktoré boli viazané na dvojtretinovú väčšinu, nezískali podporu.

 

Prezident Áder čiastočne schválenú pôvodnú novelu vrátil 15. júna zákonodarnému zboru na zváženie.

 

Zámerom vládneho bloku bolo sprísniť podmienky politickej inzercie na bilbordoch po tom, čo Jobbik zaplavil v uplynulých mesiacoch krajinu veľkoplošnými plagátmi, na ktorých poukazuje na korupciu vo vládnych kruhoch.

 

V schválenej novele figurujú iba ustanovenia vyžadujúce nadpolovičnú väčšinu. Podľa oponentov právne normy týkajúce sa hospodárenia politických strán je možné meniť iba dvojtretinovou väčšinou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona