Prezident Abbás pohrozil ukončením spoločnej vlády s Hamasom

NETKY.SK • 7 September 2014, 14:11 • 2 min
Prezident Abbás pohrozil ukončením spoločnej vlády s Hamasom

KÁHIRA - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás pohrozil ukončením spoločnej vlády s islamistickým hnutím Hamas.

slovakia

left justify in out

Šéf Palestínskej samosprávy  nemôže akceptovať, že sa Hamas ani po vytvorení palestínskej vlády národnej jednoty nevzdal faktickej kontroly nad pásmom Gazy, oznámila dnes agentúra DPA.
      

"Nebudeme akceptovať partnerstvo s Hamasom, pokiaľ neprijme jednu autoritu a zákon. Jednota má podmienky, ale súčasná situácia nie je žiadnou jednotou," povedal Abbás v noci nadnes počas návštevy egyptskej Káhiry, kde sa dnes zúčastní na schôdzke šéfom diplomacie Ligy arabských štátov (LAŠ).
      

Začiatkom júna tohto roku sa moci na palestínskych územiach - v Predjordánsku i Gaze - oficiálne ujala moci palestínska vláda národnej jednoty zložená z nestraníckych technokratov, ktorú spoločne vytvorilo Abbásovo sekulárne hnutie Fatas s islamistickým Hamasom. 
      

Vláda Hamasu v pásme Gazy sa po nástupe nového palestínskeho kabinetu formálne vzdala moci. Podľa Abbása však Gazu stále spravuje "tieňová vláda" zložená z údajných ministerských námestníkov, ktorá má vlastné zbrane, financie a bezpečnostné sily. Nová spoločná administratíva preto fakticky nemôže vykonávať v oblasti vládnu moc.
      

Hovorca Hamasu Sámí abú Zuhrí reagoval na Abbásove vyjadrenia zmierlivo. Prezidentove tvrdenia sa podľa neho zakladali na chybných informáciách. Zuhrí pritom vyjadril pripravenosť ďalej rokovať s Fatahom o urovnaní vzájomných sporov, ktoré sa napriek dohode o spoločnej vláde nepodarilo prekonať, uviedla televízia BBC. 
      

Militanti z Hamasu v roku 2007 násilne prevzali vládu v pásme Gazy. Moc Abbásovej Palestínskej samosprávy zostala odvtedy obmedzená len na oblasť Predjordánska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies