Prezident A. Kiska podpísal dohodu s USA o zlepšení kontroly daní

NETKY.SK • 4 November 2015, 10:50 • 2 min
Prezident A. Kiska podpísal dohodu s USA o zlepšení kontroly daní

BRATISLAVA - Prezident SR Andrej Kiska podpísal ratifikačnú listinu k dohode medzi Slovenskou republikou a USA na zlepšenie dodržiavania medzinárodných predpisov v oblasti daní a na implementáciu zákona FATCA.

slovakia

left justify in out

Týmto zákonom zaviedli USA systém, ktorý pozostáva zo získavania informácií o amerických daňovníkoch, z vytvorenia celosvetovej siete spolupracujúcich subjektov a z vykonávania sankčných zrážok z vybraných transakcií na základe pravidiel FATCA v prípade ich nedodržania. Dohodu odsúhlasil slovenský parlament v septembri. Dohoda FATCA rozširuje podľa rezortu financií bilaterálnu zmluvnú základňu Slovenskej republiky a je v súlade so záväzkami vyplývajúcimi SR z jej členstva v Európskej únii.

 

Z hľadiska vecnej podstaty predkladaného materiálu je dohoda FATCA medzinárodnou hospodárskou zmluvou všeobecnej povahy, ktorá má charakter prezidentskej zmluvy a podľa Ústavy SR má prednosť pred zákonmi. Ide o medzinárodnú zmluvu, ktorá priamo zakladá práva alebo povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb a zároveň medzinárodnú zmluvu, na ktorej vykonanie je potrebný zákon. Hlava štátu podpísala aj ratifikačné listiny k dohodám o zamedzení dvojitého zdanenia a zabránení daňovému úniku v odbore daní z príjmov medzi Slovenskom a Arménskou republikou a tiež medzi Slovenskom a vládou Malajzie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies