Prezident A. Kiska opäť rozdelil svoj plat desiatim rodinám v núdzi

NETKY.SK • 20 December 2018, 22:19 • 2 min
Prezident A. Kiska opäť rozdelil svoj plat desiatim rodinám v núdzi

BRATISLAVA - Prezident Andrej Kiska rozdelil svoj čistý príjem ďalším desiatim rodinám, ktoré sa ocitli v núdzi. Každá z nich dostala z novembrového platu prezidenta 492,30 eura. O tom informoval Martin Lipták z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR.

slovakia

left justify in out

"Príspevok pomôže matke s trojročnou dcérou bez domova, ktoré momentálne žijú v útulku. Otec dieťaťa je takisto bez domova a rodine finančne neprispieva. Bez pomoci sa matka s dcérou nemajú šancu vrátiť do života," konkretizoval Lipták. 

 

Adresátkou pomoci je podľa jeho slov aj matka štyroch detí, samoživiteľka, ktorá sa dokázala zamestnať napriek častým zdravotným problémom detí.

 

Prezident poslal časť platu päťčlennej rodine, z ktorej dve deti majú vážne zdravotné problémy. Jedno má svalovú atrofiu, je napojené na dýchací prístroj a potrebuje neustálu starostlivosť. Druhé dieťa má vývojovú poruchu.

 

Kiska finančne prispel aj onkologickej pacientke, ktorej pred rokom zomrel manžel na infarkt v spánku a pred niekoľkými rokmi zomrel na onkologické ochorenie malý vnúčik. Žije z vdovského dôchodku, bez pomoci dcéry by nemala dostatok financií ani na lieky.

 

 

Časť novembrového platu prezidenta SR využije aj rodina muža so zhubným nádorom na mozgu. O muža sa stará manželka, majú dve školopovinné deti a rodina žije vo finančnej tiesni.

 

Adresátkou pomoci je tiež matka, ktorá žije sama so synom, keďže otec je dlhodobo vo výkone trestu. Matka sa plnohodnotne venuje synovi, hoci ako upratovačka pracovala aj v troch zamestnaniach. Pre zdravotné problémy jej lekár odporučil ísť na invalidný dôchodok a aktuálne je po ročnej práceneschopnosti.

 

Prezident prispel aj invalidnej dôchodkyni trpiacej svalovou dystrofiou odkázanej na pohyb na vozíku a pomoc osobných asistentiek.

 

"Napriek tomu je veľmi aktívna a pomáha aj v rámci dobrovoľníckej činnosti. Žije s 90-ročným otcom, ktorý takisto potrebuje čiastočnú pomoc. Finančný príspevok poslúži na zaobstaranie špeciálneho zdviháka, ktorý sa používa pri cestovaní," ozrejmil Lipták s tým, že zvyšnú časť platu rozdelil prezident medzi rodiny onkologických pacientov s vážnymi zdravotnými aj finančnými problémami.

 

Adresátov pomoci vybral prezident na základe návrhov neziskových organizácií, ktoré sa dlhodobo venujú ľuďom v núdzi – Plamienok, Úsmev ako dar, Liga proti rakovine, Dobrý anjel a Organizácia muskulárnych dystrofikov v SR. "Takýto postup uplatňuje prezident každý mesiac, pričom pomoc od neho dostávajú rodiny priamo," uzavrel Lipták.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies