Prezentácia zberateľskej mince s motívom predsedníctva Slovenskej republiky v EU

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 19:00 • 2 min
Prezentácia zberateľskej mince s motívom predsedníctva Slovenskej republiky v EU

BRATISLAVA – Na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR sa dnes konala slávnostná prezentácia striebornej zberateľskej mince s motívom prvého predsedníctva Slovenskej republiky v Rade Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Autorom návrhu mince je akademický maliar Vladimír Pavlica, ktorý je zároveň autorom dvojeurovej mince s motívom predsedníctva SR v Rade EÚ, ktorá už bola uvedená do obehu 7. marca 2016 v počte milión kusov. Inšpiráciu našiel vo svojom ateliéri pri rannej šálke kávy: "Keď som miešal v ateliéri kávu, a robili sa tam tie kruhy, tak my sme to ako Česi chceli Európe osladiť, veľmi sa nám to nepodarilo. No a na vás je, aby ste to poriadne zamiešali,“ povedal autor mince. Celý život pracoval ako grafik, k tvorbe mincí sa dostal pred troma rokmi.

 

"Pri dvojeurovke je zaujímavé ešte to, že 1000 kusov bolo vydaných v proof kvalite, tie boli vydané len na reprezentáciu počas predsedníctva, nie ako zberateľské mince. Sú v sérii s touto desinou v takej peknej kazete, ktorá sa bude počas informálneho Ecofinu v septembri odovzdávať vzácnym hosťom,“ povedal guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch a dodal, že ďalších 500 kusov bude v samostatných škatuľkách na reprezentáciu počas slovenského predsedníctva.

 

Štátny tajomník MZVaEZ a splnomocnenec vlády SR pre predsedníctvo v Rade EÚ Ivan Korčok považuje dnešný deň za výnimočný, pretože túto veľmi ťažko zrozumiteľnú agendu možno vďaka minciam občanom priblížiť niečím zhmotneným, niečím, čoho sa dokážu dotknúť. "Je to pre nás určitý spôsob, ako komunikovať otázky Európskej únie,“ povedal.

 

Strieborná zberateľská minca v nominálnej hodnote desať eur je vyrobená zo striebra a medi v pomere (900:100). Minca s priemerom 34 mm váži 18 g, výrobcom je Mincovňa Kremnica. Tá vyrazila v bežnom vyhotovení 2600 kusov a v proof vyhotovení 5600 kusov, uvádza sa na webovej stránke NBS.

 

Minca v proof kvalite je razená lešteným razidlom, pričom brúsenie reliéfu mince je matné a pole vysoko leštené. Ide o najlepšiu kvalitu mince, ktorá je bežne dostupná. Takéto mince sú balené do obalu, ktorý, ak sa otvorí, prípadne sa mince majiteľ dotkne, stráca značku proof.

 

Na lícnej strane mince dominuje štátny znak SR s dostredivými dynamickými líniami na pozadí, čo znázorňuje postavenie SR počas predsedníctva v Rade EÚ. Vpravo od štátneho znaku sa nachádza rok 2016. Okraj mince lemuje názov štátu Slovenská republika a 10 euro. V spodnej časti sa nachádza značka Mincovne Kremnica MK a iniciálky autora. Na rube mince je zobrazená silueta Bratislavského hradu s vlnami Dunaja. Mincu lemuje nápis Predsedníctvo SR v Rade EÚ. Iba niekoľko krajín Európskej únie vydalo špeciálnu mincu pri príležitosti svojho predsedníctva v Rade EÚ.  

 

Prvého júla Slovensko preberie predsedníctvo v Rade Európskej únie, ktorá reprezentuje členské krajiny. "Slovenskí ministri budú predsedať rôznym zloženiam Rady EÚ a naši experti približne 200 pracovným skupinám. Zástupcovia Slovenska budú viesť rokovania o európskej legislatíve a aktuálnych politických otázkach. Ich hlavnou úlohou bude hľadať kompromisy medzi členskými štátmi a rokovať s ostatnými inštitúciami, predovšetkým s Európskou komisiou a Európskym parlamentom," povedal pre TASR hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona