Prevratný objav našich vedcov: Nový proteín, ktorý opravuje poškodenú DNA

NETKY.SK • 11 Júl 2016, 14:51 • 2 min
Prevratný objav našich vedcov: Nový proteín, ktorý opravuje poškodenú DNA

BRATISLAVA - Vedcom Univerzity Komenského (UK) v Bratislave sa podarilo objaviť nový proteín Dbl2, ktorý umožňuje opraviť poškodenú genetickú informáciu (DNA) a tiež umožňuje sexuálne rozmnožovanie. Vďaka tomuto objavu vedeckého tímu pod vedením Juraja Gregáňa z Prírodovedeckej fakulty (PriF) UK bude možné lepšie pochopiť, ako bunka opravuje poškodenú DNA a tiež proces vzniku pohlavných buniek.

slovakia

left justify in out

DNA v našich bunkách je vystavovaná rôznym vonkajším aj vnútorným faktorom, ktoré ju môžu poškodzovať, napríklad fajčenie, strava, pobyt na slnku, chyby počas bunkového delenia. "Odhaduje sa, že v jednej ľudskej bunke vznikne v priebehu dňa až niekoľko tisíc DNA poškodení. Ak nie sú včas opravené, môže v bunke dôjsť k rôznym genetickým zmenám, ktorých dôsledkom môže byť napríklad strata kontroly nad bunkovým delením a vznik rakoviny," vysvetlil Gregáň.

 

V priebehu evolúcie sa preto v bunke vyvinuli rôzne nástroje na "opravu" týchto DNA poškodení. Hľadanie nových proteínov a popísanie fungovania mechanizmov DNA opravy je preto dôležité nielen pre pochopenie bunkovej biológie, ale môže i pomôcť nájsť nové terapeutické ciele v liečbe rakoviny.

 

Vedecký tím nedávno publikoval v časopise PLoS Genetics článok, v ktorom popisuje funkciu nového proteínu Dbl2 v DNA oprave. Doktorandka PriF UK Lucia Molnárová spolu so Silviou Polákovou z Ústavu biochémie a genetiky živočíchov SAV zistili, že Dbl2 zohráva významnú úlohu v homologickej rekombinácii, čiže zmene usporiadania, ktorá je jednou z dôležitých dráh DNA opravy. "Homologická rekombinácia sa okrem toho, že zohráva úlohu v oprave DNA poškodení, podieľa aj na procese meiózy, ktorým vznikajú pohlavné bunky. Dbl2 proteín je dôležitý aj pre správne fungovanie meiózy," dopĺňa Gregáň.

 

Vedci UK doposiaľ skúmali Dbl2 proteín v kvasinkách, zistili však, že proteíny podobné Dbl2 sú aj v iných organizmoch vrátane človeka. V ďalších experimentoch sa preto chcú zamerať aj na skúmanie funkcie týchto proteínov v bunkách cicavcov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona