Prevoz nebožtíka po odbere orgánov na transplántáciu by mal hradiť ÚDZS

NETKY.SK • 4 Október 2016, 13:58 • 2 min
Prevoz nebožtíka po odbere orgánov na transplántáciu by mal hradiť  ÚDZS

BRATISLAVA - Prevozy mŕtvych tiel po odbere orgánov z transplantačného centra na miesto pohrebu by mohol po novom hradiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS).

slovakia

left justify in out

Počíta s tým návrh zákona o odberoch a transplantáciách orgánov z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR, ktorý dnes odobrili členovia Ústavnoprávneho výboru NR SR a odporučili právnu normu schváliť aj v pléne na októbrovej schôdzi.

 

Doterajšia prax bola totiž podľa rezortu taká, že tieto prevozy v mnohých prípadoch hradila rodina alebo poskytovateľ zdravotnej starostlivosti. "Transplantácia orgánu je benefitom zdravotnej starostlivosti pre jeho príjemcu, a preto navrhujeme, aby prevozy tiel uhrádzal ÚDZS," tvrdí ministerstvo. Na úhradu takýchto nákladov však treba definovať náležitosti písomnej žiadosti.

 

Prevoz odobratého orgánu a zdravotníkov, ktorí to zabezpečujú, by sa mal považovať za neodkladnú zdravotnú starostlivosť. Ministerstvo navrhuje, aby orgány neprevážala dopravná zdravotná služba, ale záchranná zdravotná služba. "Prevoz orgánu záchrannou zdravotnou službou je dôležitý z dôvodu časového použitia odobratého orgánu a zachovania jeho funkčnosti. Transplantačný tím musí byť prevezený čo najrýchlejšie na miesto odberu orgánu a naspäť na miesto jeho transplantácie," uvádza MZ SR v dôvodovej správe k návrhu zákona.

 

Rezort si od legislatívnej úpravy sľubuje väčší odber orgánov. Upravil tiež preto povinnosť každého transplantačného centra mať svojho koordinátora. Ten má riadiť odbery a transplantácie orgánov na Slovensku i mimo neho. Mal by mať posilnené úlohy. Podľa právnej normy by nemocnica mala uchovávať údaje súvisiace s odberom a transplantáciou najmenej 30 rokov od transplantácie orgánu.

Vysledovateľnosť orgánu sa zabezpečuje používaním jedinečného čísla darovania. MZ chce takto ochrániť zdravie darcu a príjemcu orgánu. Vysledovateľnosť orgánu sa podľa právnej úpravy musí zabezpečiť i v prípade dovozu a vývozu orgánov z a do tretích štátov. Dovoz i vývoz musí odsúhlasiť Národná transplantačná organizácia. Právna norma má v prípade súhlasného stanoviska vlády, parlamentu a prezidenta platiť od 1. februára 2017.

 

Slovensko patrí medzi krajiny s najnižším počtom orgánových transplantácií v Európe. Na transplantáciu čaká vyše 400 ľudí. Na Slovensku sa vlani urobilo 245 transplantácií, rok predtým to bolo 165. Najčastejšie išlo o transplantáciu obličiek, stúpol však aj počet transplantácií srdca a pečene. V súčasnosti je u nás šesť pracovísk, v ktorých sa vykonávajú transplantácie orgánov: tri v Bratislave a po jednom v Banskej Bystrici, Košiciach a Martine. Transplantácie pľúc sa pre slovenských pacientov vykonávajú vo Viedni.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona