Previerkami treba podľa Fica dostať niektorých ľudí zo súdnictva

NETKY.SK • 23 Marec 2014, 14:37 • 2 min
Previerkami treba podľa Fica dostať niektorých ľudí zo súdnictva

BRATISLAVA - Premiér a prezidentský kandidát Robert Fico (Smer-SD) považuje niektoré zvažované zmeny v justícii za dôležitejšie, ako je návrh na oddelenie funkcie predsedu súdnej rady od šéfa najvyššieho súdu.

slovakia

left justify in out

Podľa Fica je napríklad dôležitejšie, že idú do obmedzenia trestnoprávnej imunity sudcov, že plánujú obmedzenie práce sudcov na doma a podobne. "Pre mňa je dôležité, že sme pripravení hovoriť o akýchsi previerkach schopností sudcov, pretože potrebujeme niektorých ľudí zo súdnictva dostať takýmto spôsobom preč," povedal Fico v dueli prezidentských kandidátov v televízii TA3. Fico podľa vlastných slov netvrdí, že súčasné spojenie funkcie predsedu NS SR aj súdnej rady je zlé, ale podľa neho ide o dve úplne rozdielne pozície. "Bude užitočnejšie, ak predseda najvyššieho súdu sa bude venovať len najvyššiemu súdu a predseda súdnej rady len súdnej rade," uviedol Fico.

 

Za oddelenie týchto dvoch funkcií je aj prezidentský kandidát Andrej Kiska, ale považuje za paradox, že Fico je posledný, kto o nich začal hovoriť - lebo sa o tom hovorí roky. Podľa Kisku by sa mali urobiť sudcom bezpečnostné previerky. "Problémom zatiaľ je, že nikto nevie, čo sa s výsledkom týchto previerok stane. Či o nich bude rozhodovať súdna rada a hrozí tu veľké riziko, že súdna rada tak, ako je teraz postavená a ako je zložená, by dokonca mohla zneužiť tieto previerky na vylúčenie možno sudcov, s ktorými by nebola spokojná," povedal Kiska. Teraz bezpečnostné previerky nie sú v návrhu novely ústavy. Podľa Kisku treba počkať do druhého čítania parlamentu, ako to napokon bude všetko v novele stanovené. Už teraz sa mu nepáči, že prezident má byť po novom vynechaný z nominácií členov súdnej rady, keď teraz môže menovať troch členov rady. "Náš ústavný systém je postavený na systéme vzájomných bŕzd a protiváh medzi prezidentom, parlamentom, vládou a súdnou mocou," dodal Kiska. Podľa Fica je to vec dohody ústavnej väčšiny. "Je tu názor, že treba inak postaviť súdnu radu," povedal Fico. 

 

Fico súčasného predsedu NS SR Štefana Harabina, ktorý je v súčasnosti automaticky aj predsedom súdnej rady a v minulosti bol ministrom spravodlivosti vo Ficovej prvej vláde, označil za veľmi dobrého odborníka. "Ale objektívne musím povedať, hoci ho dobre poznám a aj mu to hovorím priamo do očí, že polarizuje slovenské súdnictvo," vyhlásil Fico. Keby sa ho teraz Harabin spýtal, či mu odporúča, aby opäť kandidoval na post predsedu NS SR, tak by mu to Fico neodporučil.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies