Preventívnu prehliadku u urológa absolvuje len minimum mužov

NETKY.SK • 10 September 2015, 17:56 • 2 min
Preventívnu prehliadku u urológa absolvuje len minimum mužov

BRATISLAVA - Väčšina slovenských mužov zanedbáva prevenciu súvisiacu s prostatou.

slovakia

left justify in out

Pravidelné prehliadky hradené zdravotnou poisťovňou u urológa absolvuje podľa lekárov len šesť percent z nich. Mali by pritom byť samozrejmosťou pre každého muža staršieho ako 50 rokov. Na prehliadke možno odhaliť napríklad karcinóm prostaty, ktorý ročne diagnostikujú u 2000 Slovákov a prípadov stále pribúda.

 

"Karcinóm prostaty patrí medzi najčastejšie zhubné ochorenia u mužov nad 50 rokov. Príznaky sa však často objavia až vtedy, keď je v pokročilom štádiu, preventívne lekárske prehliadky by preto mali byť v rizikovom veku samozrejmosťou," uviedol profesor Peter Bujdák z Urologickej kliniky SZU, Bratislava. Úspešná liečba závisí práve od včasnej diagnostiky – čím skôr odborníci ochorenie odhalia, tým väčšiu má pacient šancu na plnohodnotný život. Práve na tento fakt chce tento rok upozorniť nadchádzajúci Európsky týždeň urológie.

 

„Netreba zabúdať na to, že karcinóm prostaty je zhubné ochorenie. Akékoľvek nepríjemné vyšetrenie je určite prijateľnejšie ako rakovina. Pri príležitosti Európskeho týždňa urológie preto opakovane vyzývame všetkých mužov: Páni, neváhajte, nestojí to za to!" konštatoval docent Ivan Minčík, predseda Slovenskej urologickej spoločnosti.

 

Pravdepodobnosť výskytu karcinómu prostaty sa zvyšuje najmä s vekom, no vplývajú naň aj iné faktory, napríklad rodinná anamnéza. „Riziko vývinu karcinómu prostaty je dva až trikrát vyššie, ak sa karcinóm vyskytol v prvostupňovom príbuzenstve v mladšom veku,“ vysvetlil Bujdák. Príčina karcinómu je stále neznáma, vedci sa však intenzívne venujú výskumu na všetkých úrovniach. V rámci prevencie sa odporúča obmedzenie červeného mäsa a nasýtených tukov v strave, zvýšená konzumácia ovocia a zeleniny, ako aj zvýšený príjem retinoidov (mrkva), likopénov (paradajky), vitamínu E, selénu a zinku.

 

Výber liečby karcinómu prostaty závisí od viacerých faktorov. V skorých fázach ochorenia niektorí lekári odporúčajú prístup „watch and wait“, pri ktorom je pacient pri pravidelných kontrolách pod drobnohľadom špecialistu, no k liečbe sa pristupuje až vtedy, ak sa stav začne zhoršovať. Inokedy odborníci pristupujú k radikálnej prostatektómii – chirurgickému odstráneniu celej prostaty aj so semennými mechúrikmi a panvovými lymfatickými uzlinami. Ďalším liečebným postupom je vonkajšia alebo vnútorná rádioterapia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies