Prevencia by mala byť podľa Liptáka povinná

NETKY.SK • 3 Január 2014, 15:58 • 2 min
Prevencia by mala byť podľa Liptáka povinná

BRATISLAVA - Podľa Asociácie súkromných lekárov bude na Slovensku o desať až 15 rokov 700 tisíc diabetikov a státisíce pacientov s hypertenziou.

slovakia

left justify in out

Podobne ako sú preventívne prehliadky povinné u stomatológov mali by byť podľa viceprezidenta Asociácie súkromných lekárov (ASL) Dušana Liptáka povinné aj u iných lekárov. Za ideálne považuje, aby boli v takomto prípade vyčlenené vekové skupiny, kedy sa začínajú prejavovať závažné ochorenia. Prízvukuje, že už 30 roční ľudia dostávajú infarkt, prípadne mladé ženy nádorové ochorenia. "Napríklad od 30 do 50 rokov by to bola povinnosť povedzme jedenkrát za dva roky a určite by to bolo pozitívne, čo sa týka zdravotného stavu," uviedol Lipták.

V prípade, že poistenec neabsolvuje preventívnu prehliadku u stomatológa, za každé ošetrenie zubov si v nasledujúcom roku zaplatí plnú sumu, ako donútiť k prevencii u všeobecných lekárov a špecialistov Lipták nevie. No pripomína, že už v súčasnosti je na Slovensku až šesť percent obyvateľov s cukrovkou, pričom ich počet sa každým rokom zvyšuje. 

"Na jednej strane uznávane slobodnú vôľu každého poistenca, ale každý poistenec je i zodpovedný za svoj zdravotný stav, preto by bolo vhodné zvážiť toto z nášho pohľadu prospešné opatrenie, teda zavedenie podobnej sankcie za neabsolvovanie preventívnej prehliadky ako u stomatológov," uviedla hovorkyňa Union zdravotnej poisťovne Judita Smatanová. Dôvera pripomína, že v súčasnosti neexistuje zákonná možnosť zaviesť spoluúčasť pacienta na výkon, ktorý je plne hradený z verejného zdravotného poistenia, ak poistenec neabsolvoval preventívnu prehliadku. 

Podľa prezidenta ASL Ladislava Pásztora je potrebné na prevenciu zatlačiť v súčasnosti, tak aby starnúca populácia bola čo najmenej chorá, pretože o pár rokov to systém nebude vedieť ufinancovať. Asociácia predpokladá, že počas nasledujúcich desiatich až pätnástich rokov bude na Slovensku 700 tisíc diabetikov a státisíce pacientov s hypertenziou, čo predstavuje veľké náklady na liečbu. "Čo sa týka kvality života, obidve diagnózy spôsobujú vážne akútne príhody, či už je to infarkt srdca, krvácanie do mozgu, čo sú ďalšie veľké peniaze," skonštatoval Pásztor. Ľudia podľa neho zanedbávajú prevencie, najciteľnejšie to má byť napríklad pri mužoch starších ako 50 rokov, ktorí podceňujú narastajúce urologické rakoviny. "Troška kritika aj do svojich radov, možno by bolo dobré, keby bol jeden deň vyhradený na prevenciu," uviedol Pásztor. 

Aj samotné zdravotné poisťovne potvrdzujú malý záujem o prevenciu zo strany pacientov. Podľa posledného prieskumu zdravotnej poisťovne Dôvera je za ignorovaním preventívnych prehliadok hneď niekoľko príčin. Najčastejšie pacienti nenavštevujú lekárov, pretože sa cítia zdravo, nemajú čas, alebo sa obávajú aké ochorenie by u nich mohlo vyšetrenie odhaliť. Poisťovne sa snažia svojich klientov motivovať rôzne. Všeobecná zdravotná poisťovňa tak robí napríklad prostredníctvom súťaže, v ktorej je hlavnou cenou za preventívnu prehliadku dovolenka, na svojom portáli ponúka možnosť otestovať sa na chronické ochorenia, či uhrádza poistencom aj nadštandardnú prevenciu. "Poistenky VšZP majú nad rámec zákona u gynekológa cytologické vyšetrenie pri každej preventívnej prehliadke. VšZP nad rámec verejného zdravotného poistenia uhrádza aj urologickú prehliadku u mužov raz za 3 roky už od 40. roku života," uviedla hovorkyňa štátnej poisťovne Petra Balážová. VšZP dá na preventívne prehliadky ročne 31 miliónov eur. 

Zdravotná poisťovňa Dôvera zaviedla v spolupráci s lekármi takzvané preventívne štvrtky. Dôvera sa rozhodla klientom, ktorí vynechali prevenciu u všeobecného lekára či gynekológa, zasielať e-mail či upozorniť ich na to telefonátom. "V rámci našich možností vyzývame poistencov, aby absolvovali preventívnu prehliadku, na ktorú majú zo zákona nárok a ktorú im preplácame," skonštatovala PR špecialistka Dôvery Monika Šimunová. Poisťovňa pripomína, že preventívna prehliadka trvá najviac hodinu, pričom v budúcnosti môže poistenca ušetriť pred zdĺhavou liečbou. 

Union zdravotná poisťovňa sa okrem osvety snaží motivovať aj samotných lekárov. Ako uviedla Smatanová, preventívne prehliadky uhrádzajú vyššou cenou bodu a nad rámec kapitácie s tým, že pripravujú ďalšie motivačné prvky. Okrem tohto poisťovňa zasiela svojim klientom pripomienku na absolvovanie preventívnej prehliadky cez SMS či email. 

Poisťovne sa zhodujú, že absolvovanie preventívnej prehliadky by malo byť predovšetkým v záujme poistenca, pretože len u neho možno včas odhaliť a liečiť ochorenie. Zdravotné poisťovne zo zákona hradia preventívnu prehliadku pre deti a dorast, preventívnu prehliadku pre dospelých, gynekologickú, urologickú, gastroenterologickú a stomatologickú prehliadku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies