Prevádzkový zisk automobilky Volkswagen prekonal očakávania

NETKY.SK • 30 Október 2014, 11:13 • 2 min
Prevádzkový zisk automobilky Volkswagen prekonal očakávania

BERLÍN - Automobilová skupina Volkswagen (VW) evidovala v treťom kvartáli rast prevádzkového zisku o 16 % na 3,23 mld. eur.

slovakia

left justify in out

Výsledok tak prekonal očakávania analytikov oslovených agentúrou Reuters, ktorí prognózovali zisk na úrovni 3,09 mld. eur. Tržby najväčšej automobilovej skupiny v Európe posilnili o 4,1 % na 48,9 mld. eur. Rast podporil najmä predaj jej luxusných značiek Audi a Porsche v Európe a v Číne. Informovala o tom vo štvrtok automobilka VW.

 

Skupina zároveň uviedla, že jej predaj automobilov vzrástol v období júla až septembra o 4,1 % na rekordných 2,43 mil. áut. Rast predaja v Číne a v Európe totiž kompenzoval pokles predaja v Amerike. Automobilka tak smeruje k tomu, že za celý tento rok predá desať miliónov vozidiel. Spoločnosť VW by tak túto hranicu dosiahla o štyri roky skôr, než pôvodne predpokladala. 

 

Dodávky automobilov Audi a Porsche, ktoré sa na celkovom zisku pred úrokmi a zdanením (EBIT) podieľajú asi dvoma tretinami, vzrástli v treťom štvrťroku o 7,2 % na 429 250 vozidiel značky Audi a o 25 % na 47 800 automobilov Porsche. 

 

Pozitívny výsledok eviduje aj česká divízia výrobcu, spoločnosť Škoda, ktorá dosiahla počas deviatich mesiacov tohto roka rast prevádzkového zisku o 75,5 % na 651 mil. eur. Tržby spoločnosti v sledovanom období posilnili o 19,3 % na 8,8 mld. eur. Predaj automobilov značky Škoda v období januára až septembra posilnil o 13 % na 774 100 vozidiel. 

 

Koncern VW pôsobí aj na Slovensku. Spoločnosť VW Slovakia, a. s. patrí k najväčším exportérom, investorom i zamestnávateľom v súkromnom sektore na Slovensku a zamestnáva 9 400 ľudí. V súčasnosti v bratislavskej fabrike vyrába automobily VW Touareg, Audi Q7, VW up!, Seat Mii, Škoda Citigo, karosérie Porsche Cayenne a prevodovky. V závode v Martine vyrába podnik komponenty pre podvozky a prevodovky a v Košiciach pripravuje vozidlá na export do Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona