Prevádzkovateľa jadrových elektrární v Kórei napadol hacker, riziko nehrozí

NETKY.SK • 22 December 2014, 10:08 • 2 min
Prevádzkovateľa jadrových elektrární v Kórei napadol hacker, riziko nehrozí

SOL - Počítačové systémy juhokórejského prevádzkovateľa jadrových elektrární, spoločnosti Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP), sa stali terčom útokov hackerov, ale unikli len menej dôležité údaje a bezpečnosť nukleárnych zariadení - vrátane 23 juhokórejských atómových reaktorov - nie je ohrozená nijakým rizikom. Informovali o tom dnes samotná KHNP i vláda v Soule.

slovakia

left justify in out

K útokom v Južnej Kórei došlo v období obáv, že Severná Kórea (KĽDR) môže podniknúť počítačové útoky proti priemyselným a sociálnym cieľom. KĽDR totiž pohrozila, že tak bude reagovať na obvinenia Spojených štátov, ktoré vyhlásili, že za nedávnym ničivým hackerským útokom na filmovú spoločnosť Sony Pictures kvôli filmu Šialené interview stojí práve Pchjongjang.
      

Južná Kórea je formálne stále vo vojne so svojím severným susedom. Juhokórejské ministerstvo energetiky vyjadrilo istotu, že jej jadrové elektrárne dokážu zablokovať akýkoľvek prienik kybernetických útočníkov, ktorý by mohol narušiť bezpečnosť reaktorov. "Podľa nášho presvedčenia je takto navrhnutý samotný kontrolný systém a nehrozí absolútne nijaké riziko," uviedol námestník ministra energetiky Čchung Jang-ho pre agentúru Reuters do telefónu.
      

Predstaviteľ KHNP - prevádzkovateľa jadrových elektrární, ktorý je súčasťou štátnej Kórejskej elektrárenskej spoločnosti - uviedol pre Reuters, že hackerský útok je podľa všetkého dielom "živlov, ktoré chcú v spoločnosti vyvolať nepokoj".
      

"Stopercentne nie je možné, aby hacker dokázal kybernetickými útokmi zastaviť jadrové elektrárne, pretože kontrolný monitorovací systém je úplne nezávislý a odolný," dodal predstaviteľ KHNP. Ani Čchung, ani predstaviteľ KHNP sa vo svojich vyjadreniach nezmienili o Severnej Kórei.
      

Takisto uviedli, že nedokážu overiť pravosť odkazov zverejnených užívateľom sociálnej siete Twitter, v ktorých sa prihlasuje k zodpovednosti za tieto útoky a požaduje zatvorenie troch zastarávajúcich jadrových reaktorov.
      

Užívateľ sa označil v odkazoch za šéfa protijadrovej skupiny so sídlom na Havaji a uviedol, že ak nebudú reaktory odstavené, zverejní ďalšie dokumenty prevádzkovateľa. Prokuratúra v Soule začala trestné stíhanie úniku údajov spoločnosti KHNP vrátane dokumentácie týkajúcej sa niektorých jadrových reaktorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona