Prevádzkovateľ výletných lodí Norwegian Cruise Line kupuje konkurenčnú Prestige

NETKY.SK • 2 September 2014, 16:37 • 2 min
Prevádzkovateľ výletných lodí Norwegian Cruise Line kupuje konkurenčnú Prestige

NEW YORK - Traja prevádzkovatelia luxusných výletných lodí čoskoro spoja svoje sily. Rýchlo rastúca spoločnosť Norwegian Cruise Line dnes oznámila konečnú dohodu o prevzatí spoločnosti Prestige Cruises International.

slovakia

left justify in out

Tá je materskou spoločnosťou firiem prevádzkujúcich luxusné výletné lode Oceania Cruises a Regent Seven Seas Cruises. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a na svojej internetovej stránke denník USA Today.
     

Hodnota kontraktu vrátane dlhu bola stanovená na viac než 3 miliardy USD (2,29 miliardy eur). Po oznámení dohody vzrástla cena akcií spoločnosti Norwegian Cruise Line o 14 %. Celý kontrakt by sa mal dokončiť vo 4. kvartáli.
     

Norwegian Cruise Line prevádzkuje 13 veľkých výletných lodí s kapacitou do 5000 cestujúcich. Kupované Oceania a Regent prevádzkujú päť, respektíve tri plavidlá s menšou kapacitou od 490 do 1250 pasažierov.
     

Spojenie firiem znamená ďalšiu konsolidáciu v sektore výletných lodí, ktorému dominujú dve spoločnosti, Carnival Coporation a Royal Caribbean Cruises. Najväčší prevádzkovateľ výletných lodí na svete je Carnival Corporation, ktorý s 10 značkami ako Carnival, Princess, Cunard či Costa kontroluje takmer polovicu zaoceánskeho výletného biznisu. Jeho konkurent Royal Caribbean Cruises vlastní celkovo šesť značiek vrátane Caribbean, Celebrity a Azamara. Zatiaľ čo Carnival má k dispozícii 100 lodí, Royal Caribbean Cruises vlastní 42 plavidiel.
     

Norwegian Cruise Line zostane aj po kúpe spoločnosti Prestige ďaleko na 3. mieste. Počet jej lodí sa síce zvýši takmer o dve tretiny, no stále ich bude mať v porovnaní s väčšími konkurentmi len 21.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies