Prevádzkovateľ fóra, kde si útočník z Mníchova kúpil zbraň, dostal šesť rokov

NETKY.SK • 19 December 2018, 21:52 • 2 min
Prevádzkovateľ fóra, kde si útočník z Mníchova kúpil zbraň, dostal šesť rokov

KARLSRUHE - Na šesť rokov odňatia slobody odsúdil v dnešných hodinách súd v nemeckom meste Karlsruhe prevádzkovateľa platformy prostredníctvom ktorej si kúpil zbraň mladík, ktorý ňou v júli 2016 zastrelil v mníchovskom obchodnom centre Olympia deväť osôb, niekoľko ďalších zranil a napokon spáchal samovraždu.

slovakia

left justify in out

Súd uznal 31-ročného prevádzkovateľa fóra na tzv. darknete, teda časti internetu, ktorá nie je prístupná bežnými vyhľadávačmi a pripojiť sa k nej dá jedine pomocou špeciálnych nástrojov či programov, za vinného zo zabitia a ublíženia na tele z nedbanlivosti, ako aj z napomáhania pri zbraňových a drogových trestných činoch.

 

Sudca Holger Radke uviedol, "že streľba v mníchovskom obchodnom dome patrí k vôbec najhorším trestným činom, aké Nemecko zažilo od druhej svetovej vojny."

 

Usvedčený muž má bakalársky diplom z informatiky, ale svoje zručnosti v tejto oblasti využil na vytvorenie darknetovej platformy nazývanej Deutschland im Deep Web (DiDW). Samotný odsúdený sa podľa vlastných slov domnieval, že zbrane, ktoré na jeho fóre predávali, neboli funkčné.

 

img

 

Podľa sudcu sa však jednoducho o tieto veci nezaujímal, rovnako ako to priznal aj v prípade drog, ktoré platforma tiež ponúkala.

Osemnásťročný David S. zastrelil 22. júla 2016 v mníchovskom obchodnom centre Olympia deväť ľudí, niekoľko ďalších zranil a napokon obrátil zbraň proti sebe. Vražednú zbraň i muníciu získal práve cez darknet. Podľa Radkeho by k tomuto útoku nedošlo, ak by odsúdený neposkytol mladému páchateľovi a predajcovi vražednej zbrane fórum, na ktorom sa na kúpe dohodli.

Mníchovský súd ešte v januári odsúdil na sedem rokov väzenia aj 33-ročnému muža, ktorý Davidovi S. vražednú zbraň predal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies