Prevádzkovateľ elektrárne Hamaoka zastaví reaktory ešte tento týždeň

NETKY.SK • 12 Máj 2011, 07:24 • 2 min
Prevádzkovateľ elektrárne Hamaoka zastaví reaktory ešte tento týždeň

Prevádzkovateľ elektrárne Hamaoka zastaví reaktory ešte tento týždeň

slovakia

left justify in out

img

Japonská energetická spoločnosť Chubu Electric Power dnes oznámila, že ešte tento týždeň zastaví prevádzku dvoch reaktorov vo svojej jadrovej elektrárni Hamaoka v strednom Japonsku. Urobí tak na žiadosť vlády.
      Tretí najväčší výrobca elektrickej energie v Japonsku zastaví vo svojej jedinej jadrovej elektrárni v piatok reaktor č. 4 a v sobotu reaktor č. 5, uviedol hovorca spoločnosti. Reaktory, momentálne jediné dva, ktoré sú v elektrárni Hamaoka v prevádzke, majú výkon 1137 a 1380 megawattov.
      Firma Chubu Electric Power v pondelok súhlasila so zastavením prevádzky všetkých reaktorov elektrárne Hamaoka po bezprecedentnej žiadosti premiéra Naoto Kana, ktorý ju odôvodnil obavami, že by v nej silné zemetrasenie mohlo spôsobiť ďalšiu nukleárnu krízu.
      Elektráreň Hamaoka sa nachádza 170 kilometrov južne od Tokia v seizmicky aktívnej zóne a podľa vlády potrebuje lepšiu ochranu pred cunami, ktoré pri tohtoročnom silnom zemetrasení na severovýchode Japonska vážne poškodili jadrovú elektráreň Fukušima-I.
      Región, kde elektráreň Hamaoka leží, podľa štúdie expertov zadanej japonskou vládou zasiahne v najbližších 30 rokoch s 87-percentnou pravdepodobnosťou zemetrasenie s magnitúdou na úrovni 8,0.
      Reaktory č. 1 a 2 prevádzkujúca spoločnosť v tejto elektrárni začala vyraďovať z prevádzky už pred vyše dvoma rokmi. Reaktor č. 3 je od novembra odstavený pre pravidelnú kontrolu.
      Aktivisti a miestni obyvatelia už dlho žiadajú ukončenie jej prevádzky vzhľadom na nebezpečenstvo zemetrasenia. V závode okrem toho došlo viackrát k poruchám.
Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona