Prevádzkam v Bratislavy opäť navrhujú upraviť otváracie hodiny

NETKY.SK • 5 September 2016, 12:58 • 2 min
Prevádzkam v Bratislavy opäť navrhujú upraviť otváracie hodiny

BRATISLAVA – Prevádzkam a obchodom v bratislavskom Starom Meste navrhujú opäť upraviť otváracie hodiny. Po tom, čo v marci neschválili staromestskí poslanci pôvodný návrh všeobecne záväzného nariadenia (VZN), ktorý upravuje otváracie hodiny staromestským podnikom, prichádza mestská časť s novým.

slovakia

left justify in out

Podniky by podľa neho mali v nedeľu až vo štvrtok zatvárať o polnoci, v piatok a sobotu o jednej v noci.

Všeobecná prevádzková doba v podnikoch poskytujúcich pohostinské služby v Starom Meste je určená v pondelok až nedeľu do 22.00 h. Dlhšie môžu mať otvorené len podniky, ktoré majú okná a výklady bez možnosti otvárania, ich prevádzka je vybavená funkčnou vzduchotechnikou a vstup pre zákazníkov je zabezpečený cez pevné zádverie s dvoma dverami.

 

Do 4.00 h rannej by mohli mať otvorené podniky, ktoré poskytujú služby v podzemných podlažiach. Taktiež však musia splniť niektoré z uvedených technických podmienok. V podnikoch na lodiach, kotviacich pri nábreží Dunaja, by sa mohli ľudia zabávať tiež do 4.00 h rannej, no v prevádzkach sa musia nachádzať okná bez možnosti otvárania smerom k brehu mestskej časti Staré Mesto. Podniky musia mať takisto funkčnú vzduchotechniku.

 

Ak vstup do podniku v Starom Meste vedie z dvora či cez priestor bytového domu a na dvor smeruje aspoň jedno okno z prevádzky, ktoré sa dá otvoriť, podnik má mať v pondelok až nedeľu záverečnú o 22.00 h. Kasína by mali byť podľa návrhu otvorené nonstop, herne od 8.00 do 22.00 h. Prevádzky poskytujúce predaj cez okienko majú mať otváracie hodiny od 6.00 h do polnoci.

 

Pri vonkajšom sedení, ktoré je mimo dvora, by mali byť podniky otvorené bez hudobnej produkcie v pondelok až nedeľu od 8.00 do 23.00 h, vo dvore do 22.00 h. Predaj v obchode má trvať od 6.00 do 22.00 h. Mestskej časti môžu obyvatelia i podnikatelia posielať pripomienky k tomuto návrhu VZN do 11. septembra.

 

Bratislavská mestská poslankyňa Soňa Svoreňová, ktorá je šéfkou mestskej komisie pre cestovný ruch a členkou komisie kultúry a ochranky historických pamiatok, pre TASR povedala, že návrh nebol odkonzultovaný so zástupcami majiteľov prevádzok v Starom Meste. Podľa nej by mala samospráva hľadať riešenia akceptovateľné pre obyvateľov i podnikateľov. Svoreňová sa obáva, že návrh môže priniesť presný opak toho, čo je jeho cieľom.

"Vybudovať zádverie a zadebniť okná na pamiatkovo chránených budovách v pešej zóne nebude jednoduché, nakoľko takého úpravy podliehajú schváleniu pamiatkového úradu. Následkom pravdepodobne bude, že sa nočný život presunie z pešej zóny, kde býva menej ľudí, do okolitých obytných zón, kde môže vyrušovať oveľa viac. Dosiahne sa teda presný opak," hovorí.

 

Mestská časť však tvrdí, že už dlhodobo dostáva sťažnosti od Staromešťanov, ktorým sa pre hluk z podnikov nedá v noci spávať. "Nechceme zatvárať prevádzky, snažíme sa nájsť prijateľné riešenie pre všetkých – podnikateľov, obyvateľov aj samosprávu," povedal v minulosti starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

 

Mestská časť ešte minulý rok začala pripravovať VZN o otváracích hodinách prevádzok v centre mesta, kde rozdelila svoje územie na tri zóny. Tento návrh však v marci poslanci neschválili. Dokumentu vyčítali, že obmedzuje všetkých prevádzkarov, hoci problémy sú len s niektorými podnikmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies