Pretrhnutá hrádza na Labe narušila železničnú dopravu

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 17:30 • 2 min
Pretrhnutá hrádza na Labe narušila železničnú dopravu

BERLÍN - Pretrhnutie hrádze na rozvodnenom toku Labe pri meste Stendal v nemeckom Sasku-Anhaltsku malo v pondelok za následok prerušenie premávky na dôležitej železničnej trati medzi Berlínom a Hannoverom. Informujú o tom nemecké spravodajské portály, podľa ktorých museli ešte v noci uzavrieť železničný most cez Labe v meste Tangermünde a expresy tvoriace spojenie Berlína s Düsseldorfom, Kolínom alebo Frankfurtom jazdia veľkým odklonom.

slovakia

left justify in out

K pretrhnutiu približne 50-metrového násypu došlo pri dedine Fischbeck, odkiaľ museli presunúť do bezpečia vyše 1 400 ľudí. Hromadnú evakuáciu ešte v nedeľu popoludní vyhlásili aj v Magdeburgu ležiacom vyššie po prúde. Podľa internetového vydania denníka Süddeutsche Zeitung (SZ) tu rekordne vysoké Labe prekonalo predpovede a zalialo viaceré časti mesta. Evakuácia sa týka približne 23 tisícov ľudí, čo je asi 10 percent obyvateľstva. Rovnaké opatrenie bolo potrebné aj v meste Lauenburg na území Šlezvicka-Holštajnska, keďže hladina stúpa rýchlejšie, ako sa očakávalo. Historické centrum stojace pri rieke opustilo približne 400 ľudí, uvádza SZ. Situácia v Sasku sa medzitým pomaly vracia do normálu, okolo 13-tisíc ľudí sa však stále nemôže vrátiť do svojich domovov. Podľa SZ ohrozenie stále pretrváva v niektorých častiach Bavorska, ktoré zasiahli nové dažďové zrážky. Nemecká meteorologická služba predpovedá, že hladina menších riek i Dunaja bude opäť stúpať.

Povodne na juhu, východe a severe Nemecka si zatiaľ vyžiadali najmenej sedem obetí na životoch. Odhaduje sa, že celkové škody sa vyšplhajú na šesť miliárd eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies