Preteky osemveslíc štartujú 18. septembra v Devíne

NETKY.SK • 14 September 2010, 11:13 • 2 min
Preteky osemveslíc štartujú 18. septembra v Devíne

Preteky osemveslíc štartujú 18. septembra v Devíne

slovakia

left justify in out

img

Už 16. ročník tradičných pretekov osemveslíc Devín - Bratislava sa uskutoční v sobotu 18. septembra v ústí rieky Morava v mestskej časti Devín o 15.00 h. Podujatie je súčasťou Európskeho týždňa mobility a koná sa pod záštitou bratislavského primátora Andreja Ďurkovského.
      "Trať je dlhá 11 kilometrov, sú to rýchle preteky a trvajú asi 25 minút," uviedol v utorok na tlačovej konferencii predseda Slovenského veslárskeho klubu Jaroslav Filip. Cieľ pretekov je pri lodenici SVK v Bratislave-Petržalke. Pre verejnosť je pripravený sprievodný program s občerstvením. Malí aj veľkí si môžu vyskúšať veslárske trenažéry.
      "Osemveslica má dĺžku 18,5 metra a váži 96 kilogramov. Je to najrýchlejšia technická disciplína vo veslovaní, pri ktorej rýchlosť lode, ak hovoríme o rýchlosti na trať dlhú 2 km, dosahuje až 24 km/h," uviedol člen SVK a dvojnásobný olympionik Ján Žižka. Samotná rýchlosť lode závisí od rieky, smeru vetra a ľudského faktora. Dodal, že veslovanie a beh na lyžiach patria k najnáročnejších športom.
      Preteky osemveslíc Bratislava-Devín sa uskutočnili prvý raz v roku 1863, ale po druhej svetovej vojne ich tradíciu prerušili. Obnovili ju až v roku 1994.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona