Preteky o prvý prelet kanálu La Manche vyhral Blériot s nohou v sadre

NETKY.SK • 1 Júl 2017, 08:14 • 2 min
Preteky o prvý prelet kanálu La Manche vyhral Blériot s nohou v sadre

CAMBRAI/BRATISLAVA - Francúzsky konštruktér a priekopník letectva Louis Blériot ako prvý preletel v roku 1909 kanál La Manche. Narodil sa 1. júla 1872 pred 145 rokmi vo francúzskom Cambrai.

slovakia

left justify in out

Vyštudoval inžinierstvo v Paríži. Posadnutosť lietadlami a lietaním zachvátila Blériota na výstave stroja na lietanie podobného netopierovi. Odvtedy sa neustále snažil zostrojiť lietadlo vlastnej konštrukcie. Metódou pokusov a omylov dospel po deviatich rokoch k modelu jednoplošníka. Až do jeho jedenástej verzie všetky modely skončili haváriou. Model Blériot XI. skonštruovaný v roku 1909 sa však ukázal byť schopný opakovaných letov.

 

Finančne vyčerpanému Blériotovi prišla v tom čase vhod výzva londýnskeho denníka Daily Mail na prelet prielivu La Manche za finančnú odmenu. Blériot mal v súťaži dvoch súperov. Prvým bol Hubert Lathan, Angličan žijúci vo Francúzsku, a druhým Charles de Lambert, ruský aristokrat s francúzskymi koreňmi. V júli 1909 sa všetci traja zišli v Calais.

 

Lathan bol nútený svoj pokus, na ktorý sa vydal 19. júla, pre poruchu stroja ukončiť a pristáť na hladine mora. Lambert rozbil svoj stroj ešte počas pokusného letu na pobreží a zo súťaže bol vyradený. Blériot s nohou v sadre po nedávnom zranení, bez akýchkoľvek navigačných zariadení, v počasí vhodnom podľa jeho úsudku na let, sa pustil do dobrodružstva 25. júla. Vo svojom lietadle – jednoplošníku s motorom s výkonom 25 konských síl preletel prieliv za 37 minút a bezpečne pristál, aj keď poškodil podvozok. Správny smer si v závere letu určil podľa lode plávajúcej do prístavu. Víťaza súťaže oslavovali vo Francúzsku aj v Anglicku.

 

V tom istom roku sa úspešný Louis Blériot vydal na turné naprieč Európou a zavítal aj do Viedne. 23. októbra 1909 predviedol na Simmeringer Haide svoje letecké kúsky. Okolo 300.000 zvedavcov putovalo na perifériu mesta a nechalo sa uniesť Blériotovým divadlom na oblohe.

 

V nasledujúcom období sa z Blériota stal úspešný podnikateľ, ktorý vo svojej firme Société Pour Aviation et ses Derives vyrábal lietadlá, nasadené v prvej svetovej vojne.

 

Louis Blériot zomrel 2. augusta 1936 v Paríži vo veku 64 rokov.

 

Vnuk priekopníka letectva Louisa Blériota havaroval 26. júla 1998 pri pokuse zopakovať čin svojho slávneho predka a preletieť La Manche a zrútil sa do vodnej nádrže neďaleko pláže pri francúzskom Calais. Havária sa našťastie zaobišla bez obetí.

 

Medailu Louisa Blériota získala americká amatérska pilotka Geraldine Mocková, ktorá v roku 1964 ako prvá žena obletela zemeguľu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona