Pretáčanie tachometra je v Česku pri predaji trestným činom

NETKY.SK • 3 Júl 2014, 14:05 • 2 min
Pretáčanie tachometra je v Česku pri predaji trestným činom

PRAHA - Znižovanie počtu najazdených kilometrov na tachometroch áut pred ich predajom označil Najvyšší súd ČR za podvod.

slovakia

left justify in out

Ako trestný čin podvodu a nie priestupok ho treba pokladať v prípade, ak sa v dôsledku pretočenia tachometra cena vozidla zvýši najmenej o 5000 Kč (182,27 eura). Za ten hrozí prepadnutie veci a tiež dva roky väzenia. Názorom najvyššieho súdu by sa mali riadiť české súdy. Informuje portál iDNES.
     

Najvyšší súd v odôvodnení uviedol, že páchateľ pretočením tachometra uvádza kupujúceho do omylu. Spôsobuje mu nezanedbateľnú škodu a seba alebo iného obohacuje.
     

Páchateľom podvodu je podľa rozhodnutia ten, kto ponúkne na predaj vozidlo, na ktorom sám alebo s pomocou niekoho iného znížil počet najazdených kilometrov na tachometri s uvedeným dôsledkom.
     

Súd sa k názoru dopracoval, keď rozhodoval o dovolaní 24-ročného muža zo Zlína. Ten bol za stočenie tachometra odsúdený za podvod na rok odňatia slobody podmienečne s odkladom na 18 mesiacov.
     

Muž cez autobazár predal VW Caravela za 379.000 Kč a tvrdil, že sa na ňom najazdilo 171.000 km. Sám ho však kupoval za 7000 eur s 340.000 km na tachometri.
     

Spoločnosť Cebia, ktorá sa problémom pretáčania tachometrov dlhodobo zaoberá, rozhodnutie súdu uvítala. Podľa jej hovorcu Jána Dryáka je dobre, že za falšovanie údajov na tachometri bol konečne niekto odsúdený a verdikt bol potvrdený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies