Prestrelky s jemenskými povstalcami si vyžiadali ďalšie životy

NETKY.SK • 30 November 2015, 13:54 • 2 min
Prestrelky s jemenskými povstalcami si vyžiadali ďalšie životy

RIJÁD - Saudskoarabský vojak a dvaja Jemenčania zahynuli v nedeľu pri cezhraničných prestrelkách a delostreleckej paľbe medzi príslušníkmi šiitského vzbúreneckého hnutia húsíov a saudskoarabskej pohraničnej stráže. Informuje o tom dnes agentúra AP s odvolaním sa na saudskoarabské oficiálne miesta.

slovakia

left justify in out

Prvý z incidentov sa stal v nedeľu v oblasti Asír v juhozápadnej časti Saudskej Arábie, uvádza sa v dnešnom vyhlásení hovorcu tamojšieho ministerstva vnútra. Povstalci z hnutia húsíov podľa neho spustili paľbu na pohraničné stráže a zabili jedného vojaka, saudskoarabská strana útok opätovala.

 

Pri ďalšej podobnej cezhraničnej ozbrojenej výmene, v provincii Džázán na saudskoarabskom juhozápade, zomreli dvaja bojovníci húsíov, informoval hovorca saudskoarabskej civilnej obrany.

Šiitskí povstalci a saudskoarabské ozbrojené sily, operujúci pozdĺž hraníc so Saudskou Arábiou, na seba často útočia. Incidenty eskalovali od marca po spustení leteckej operácie koalície arabských štátov pod velením Rijádu, ktorej cieľom je potlačenie bojovníkov z povstaleckého hnutia húsíov.

 

V jemenskom konflikte bojujú proti sebe na jednej strane šiitskí húsíovia, podporovaní vojakmi lojálnymi bývalému jemenskému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi, a na strane druhej separatisti na juhu krajiny, miestne a domorodé milície, sunnitskí militanti a prívrženci prezidenta Abda Rabbuha Mansúra Hádího, ktorého od marca podporuje koalícia vedená Saudskou Arábiou.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies