Prestrelka pri sídle republikánskej gardy v Egypte má 16 obetí

NETKY.SK • 8 Júl 2013, 07:42 • 2 min
Prestrelka pri sídle republikánskej gardy v Egypte má 16 obetí

KÁHIRA - Najmenej 16 prívržencov zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího prišlo v pondelok o život pri prestrelke pred sídlom elitnej armádnej Republikánskej gardy, v ktorom exprezidenta zadržiavajú. Informovalo o tom Moslimské bratstvo, ktoré pred sídlom gardy organizuje každodenné protesty. Demonštrantov podľa islamistov zastrelili bezpečnostné sily.

slovakia

left justify in out

Armáda priniesla vlastnú verziu incidentu, podľa ktorej prišiel pri streľbe o život jeden jej príslušník a šesť bolo vážne zranených. Vyhlásenie ozbrojených síl hovorí, že "ozbrojení teroristi" sa pokúsili vtrhnúť do sídla Republikánskej gardy.

Dočasný egyptský prezident a šéf ústavného súdu Adlí Mansúr v piatok nariadil rozpustenie parlamentu, ktorý kontrolovali islamisti podporujúci zosadeného prezidenta. Toho armáda z najvyššieho postu zvrhla ešte v stredu po vypršaní ultimáta na splnenie "požiadaviek ľudu". Ozbrojené sily tým reagovali na vypuknutie masových demonštrácií pri príležitosti prvého výročia nastúpenia Mursího do funkcie. Zosadený prezident konanie armády označil za vojenský puč, jeho Moslimské bratstvo však Egypťanov vyzýva, aby sa počas demonštrácií vyvarovali násilia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona