Prestížny denník New York Times píše o Slovensku: Vzostup fašizmu!

NETKY.SK • 22 Marec 2017, 10:13 • 2 min
Prestížny denník New York Times píše o Slovensku: Vzostup fašizmu!

BRATISLAVA – Renomovaný denník New York Times sa zameral na vzostup neofašizmu na našej politickej scéne. V článku spomínajú Mariana Kotlebu, ale aj Slovenské hnutie obrody.

slovakia

left justify in out

Denník New York informoval o podujatí v Čajakovciach, ktoré sa konalo pri soche Jozefa Tisa. Zorganizovalo Slovenské hnutie obrody (SHO) pod vedením Roberta Šveca, ktoré chce konkurovať Kotlebovej ĽSNS a chce zabojovať o kreslá v parlamente. „Dlhé roky bolo SHO len malou a druhotnou neofašistickou kultúrnou organizáciou. Švec je však natoľko povzbudený, že sa rozhodol transformovať na politickú stranu a pokúsi sa zabojovať parlament,“ píše NY Times.

 

SHO v minulosti malo niekoľko potýčok s Kotlebovcami.

 

Americký denník upozornil v článku na to, že neofašisti v Európe sú opäť v kurze. Na Slovensku sa dostali do miestnych úradov a dokonca aj do parlamentu. „Teraz sú extrémisti a fašisti súčasťou systému," povedal pre NY Times politológ Grigorij Mesežnikov.

 

V článku spomínajú aj Mariana Kotlebu a jeho úspech v parlamentných voľbách. „Keď sa spolu s jeho stranou dostali do parlamentu, uniformy zmizli a útoky na Židov sa vymenili za útoky na utečencov a rómsku menšinu,“ píše New York Times.

 

Podľa NY Times je Kotleba pre Šveca potencionálnym rivalom. Odmita však označenie neonacista. „Keď Američania priniesli svoje vlajky do parkov alebo na verejné akcie, nikto nič nepovedal," povedal Švec a dodal: „Keď to urobíme my, nazývajú nás neonacistami. Zaškatuľkovanie niekoho je najľahšou vecou."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies