Prestaňte kritizovať Ukrajinu, vyzval Putin lídrov EÚ

NETKY.SK • 27 November 2013, 07:42 • 2 min
Prestaňte kritizovať Ukrajinu, vyzval Putin lídrov EÚ

KYJEV - Ruský prezident Vladimir Putin v utorok vyzval lídrov Európskej únie, aby prestali kritizovať rozhodnutie Ukrajiny odložiť podpísanie asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Bruselom.

slovakia

left justify in out

Tie by podľa neho predstavovali pre Rusko "obrovskú hrozbu". "Žiadam mojich priateľov v Bruseli, mojich osobných dobrých priateľov v Európskej komisii, aby sa zdržali ostrých slov," povedal Putin počas návštevy Talianska. "To musíme udusiť celú ekonomiku, aby nás mali radi?" položil si rečnícku otázku.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v utorok vyhlásil, že jeho krajina opätovne zváži uzavretie politickej a obchodnej dohody s EÚ v období, keď na to bude mať vhodnejšie podmienky. Vyjadril sa tak po tom, ako premiér Mykola Azarov pred novinármi priznal, že dôvodom pozastavenia príprav na podpis dokumentov počas nadchádzajúceho summitu vo Vilniuse bola požiadavka zo strany Ruska. Litva plniaca úlohu predsedníckej krajiny EÚ následne naznačila, že podpis takzvanej asociačnej dohody s Ukrajinou je stále možný, hoci summit organizovaný v rámci programu Východného partnerstva sa začína už vo štvrtok. Ukrajinská vláda o zrušení podpisu dohôd s EÚ rozhodla minulý týždeň po tom, ako parlament neumožnil splnenie jednej z rozhodujúcich požiadaviek EÚ v podobe prepustenia väznenej opozičnej líderky Julije Tymošenkovej do zahraničia. Oficiálnym dôvodom rozhodnutia boli "národnobezpečnostné" záujmy. Opozícia zareagovala demonštráciami v uliciach Kyjeva, ktoré sú najmasovejšími na Ukrajine od revolúcie v roku 2004.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies