Pressburger Klezmer Band uviedli na trh album Tsvantsik Yorn

NETKY.SK • 23 September 2015, 16:11 • 2 min
Pressburger Klezmer Band uviedli na trh album Tsvantsik Yorn

BRATISLAVA - Hudobné zoskupenie Pressburger Klezmer Band uviedlo dnes na trh nový album Tsvantsik Yorn. Novinkou formácia oslavuje 20-ročné pôsobenie na scéne, čo zakomponovala aj do názvu albumu, ktorý v jazyku jidiš znamená 20 rokov.

slovakia

left justify in out

Album ponúka 14 skladieb. O ich produkciu sa podobne ako pri predchádzajúcom albume Tants Mit Mir (2012) postarali Robert Pospiš a Martin Sillay. Kapela štúdiovku takmer celú nahrala naživo. „Na rozdiel od predchádzajúceho albumu, ktorý bol skôr hudobnou spoluprácou so známymi zahraničnými muzikantmi, je tentoraz ťahúňom albumu naša kapela. Od našich ostatných nahrávok sa Tsvantsik Yorn líši najmä tým, že spracováva hudobne viac originálne námety,“ priblížil novinku huslista Andrej Werner.

 

Tradičný žánrový výraz hudobníci obohatili exotickými vplyvmi. „Z Arménska, cez východnú Európu s medzipristátím v New Yorku až do Brazílie. Arménske piesne spracovala a odspievala rodáčka z Jerevanu, fantastická speváčka a skladateľka Karine Sarkisjan. Predstavíme niekoľko unikátnych klezmerových melódií zo Slovenska, a to aj v spojení s goralskými polkami. Ďalej niekoľko jidiš piesní, za ktoré vďačíme lotyšskej speváčke Sashe Lurje. Okrem toho aj pár piesní z dnešného Satu Mare a Maramárosu. Prekvapením bude Wedding Samba v spojení s klezmerovými tradicionálmi a dve autorské skladby členov kapely,“ popísal hudobnú pestrosť novinky Werner.


Formácia plánuje novinku uviesť na svet 16. októbra v bratislavskom Mestskom divadle P.O. Hviezdoslava. Podujatie sa uskutoční v rámci festivalu KlezMORE. Vstupenky na slávnostný koncert sú v predaji v sieti Ticketportal za osem eur.


Kapela Pressburger Klezmer Band vznikla v roku 1995. Doteraz vydala albumy Lajv (2002), Ot Azoy! (2004), Shalom - André Ochodlo & Preßburger Klezmer Band (2004) a Mit libe... S láskou... (2006), Preßburger Special (2010) a Tants mit mir (2012). Za posledný menovaný kapela získala Radio_Head Award v kategórii world music/folk. Skupinu tvoria Marta Potančoková (sólový spev), Miro Lago (klarinet), Snežana Jović-Werner (akordeón, spev), Samo Alexander (kontrabas, sólový spev), Valér Miko (klavír), Jano Oriško (bicie, perkusie) a spomínaný Andrej Werner (husle).

 



Tracklist albumu Tsvantsik Yorn formácie Pressburger Klezmer Band:
1. Shabes in polečko
2. Raslavitser sher & freylekh
3. Azoy lang
4. Vi zenen mane paripes
5. Hoj nazan
6. Yabada diba
7. Me firt di kole
8. Sareri hovin
9. Mšo Gorani
10. Maramuresi khsidim
11. Weselne poľecki
12. Lider fun Szatmár
13. Wedding Samba
14. Tsvantsik



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies