Prešovský primátor Hagyari nepodpísal uznesenie, ktorým mu znížili plat

NETKY.SK • 1 August 2013, 12:24 • 2 min
Prešovský primátor Hagyari nepodpísal uznesenie, ktorým mu znížili plat

PREŠOV – Primátor Prešova Pavel Hagyari ešte pred odchodom na dovolenku nepodpísal uznesenie o znížení svojho platu a stále poberá 3340 eur.

slovakia

left justify in out

Poslanci prešovského Mestského zastupiteľstva (MsZ) prijali v júli uznesenie, ktorým primátorovi znížili plat na najbližšie tri mesiace pre pochybenia mesta, na ktoré upozornil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). Primátor však ich rozhodnutie vetoval a odišiel na dovolenku. 

Po návrate z dovolenky Hagyari vysvetľuje svoje konanie: „Predmetné uznesenie som vetoval, keďže bolo v rozpore so zákonom č. 253/1994 Z. z. o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest. MsZ neschvaľuje znižovanie platu a dôvodom pozastavenia výkonu tohto uznesenia je tiež jeho nepresná a právne nelogická formulácia, uznesenie je neurčité, nejednoznačné a v rozpore s ustanoveniami spomínaného zákona,“ povedal Hagyari.

Primátor ďalej tvrdí, že pochybenia nie sú natoľko závažné, aby mali mať takúto dohru. Preto to je to podľa neho v rozpore so slušnosťou a morálkou, ak je takáto chyba následne pripísaná primátorovi.

"Mrzí ma, že toto rozhodnutie padlo za mojej neprítomnosti bez riadneho vysvetlenia veci, nejde o žiadne závažné porušenia, ale o nedostatky, ktoré nie sú ani mimoriadne závažného významu, ani nespôsobili žiadnu ujmu mestu. Takéto nedostatky sa nachádzajú pri každej kontrole miest, spôsobuje ich buď nejasná, alebo neurčitá legislatíva,“ obhajuje sa Hagyari.

Poslanci MsZ sa zároveň v júli dohodli na tom, že primátor má do septembra predložiť podrobnú správu o kontrole i opatreniach, ktoré na základe pochybení prijal. Práve na to teraz čakajú. 

„Primátor má právo toto uznesenie nepodpísať. Dohodli sme sa, že v septembri bude na zastupiteľstvo predložená správa, ako sa popasoval s opatreniami a na základe tejto správy sa rozhodneme, či na znížení platu budeme trvať,“ reagovala na primátorove veto poslankyňa Andrea Turčanová (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd, SaS). Zároveň dodala, že kvôli prelomeniu veta nechcú poslanci zvolávať zastupiteľstvo už v auguste, lebo aj to niečo stojí. 

Návrh na zníženie platu v júli predložila poslankyňa Turčanová po prerokovaní informácie o výsledku kontroly NKÚ o stave verejných financií a majetku mesta Prešov. Schválilo ho 15 z 22 prítomných poslancov.

„Keďže za mesto je zodpovedný štatutár mesta, a to nielen vtedy, keď treba mesto reprezentovať, ale štatutár je zodpovedný aj za pochybenie mesta, preto som predložila tento návrh,“ povedala vtedy Turčanová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies