Prešovskí dopravcovia ostávajú v štrajkovej pohotovosti

NETKY.SK • 16 Máj 2014, 17:30 • 2 min
Prešovskí dopravcovia ostávajú v štrajkovej pohotovosti

PREŠOV - Odborári z Dopravného podniku mesta Prešov, a.s. (DPMP) aj po piatkovom rokovaní s členmi predstavenstva tejto mestskej firmy ostávajú v štrajkovej pohotovosti.

slovakia

left justify in out

Ani v piatok nedospeli k dohode o ich požiadavke dosiahnuť zakotvenie dodatku do kolektívnej zmluvy, aby sa platy všetkých dopravcov spoločnosti zvýšili o 20 centov na hodinu. Ako informovala predsedníčka predstavenstva Štefánia Andraščíková, ich ponuka bola totožná s tým, čo navrhol sprostredkovateľ, a to zvýšenie miezd o desať centov na hodinu na tento rok, nad rámec ponúkli pre budúci rok nárast miezd o infláciu. 

 

Keď dohodu nedosiahli, vypýtali si prestávku a prišli s ďalšou ponukou, navrhli zvýšenie miezd o 12 centov pre tento aj budúci rok. Odborári ani na tento kompromis nepristúpili. "Musíme to konštatovať s poľutovaním a sklamaním. Z našej strany ústretové kroky sú tu, no nebol prijatý žiadny z našich návrhov,“ komentovala záver rokovania s odborármi Andraščíková. Podľa jej slov sa členovia predstavenstva nemajú kde posunúť, lebo už zašli za hranicu, ktorú je schopné akceptovať mesto aj finančný rozpočet dopravného podniku. "Žolíka už v rukáve veľmi nemáme," dodala. 

 

Predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu v DPMP Milan Gáll informoval, že s novým návrhom predstavenstva oboznámia v pondelok svojich kolegov a na základe dohody zamestnancov firmy oznámia svoje stanovisko predsedníčke predstavenstva. Zatiaľ trvajú na svojej požiadavke 20 centov. Odborári ponúkli aj sociálny zmier za predpokladu, že dostanú zvýšenie miezd o 20 centov na hodinu a v roku 2015 už nebudú žiadať ďalšie zvyšovanie na základe inflácie. Ďalšie kroky oznámia v pondelok. O razantnejších nátlakových akciách nechcel hovoriť. 

 

V DPMP pracuje okolo 300 zamestnancov, priemerná hrubá mesačná mzda je zhruba 850 eur. Odborári majú podporu 77 percent zamestnancov dopravného podniku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona