Prešovskí dopraváci vstúpili do štrajkovej pohotovosti

NETKY.SK • 9 Máj 2014, 18:39 • 2 min
Prešovskí dopraváci vstúpili do štrajkovej pohotovosti

PREŠOV - Niektorí zamestnanci Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP) vstúpili tento týždeň do štrajkovej pohotovosti.

slovakia

left justify in out

Vodiči mestskej hromadnej dopravy to deklarujú oznámením na prednom skle vozidla. Predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu v DPMP Milan Gáll pre agentúru SITA uviedol, že vyjednávania medzi zástupcami odborov a vedením spoločnosti o kolektívnej zmluve na tento rok boli neúspešné, nedohodli sa v oblasti mzdových požiadaviek. Odborári požadujú zvýšiť všetkým zamestnancom podniku mzdy o 20 centov na hodinu. Podľa odborového predáka Gálla z celkového počtu zhruba 290 zamestnancov asi 75 percent ľudí im dalo súhlas, aby vstúpili do štrajkovej pohotovosti. 

 

Gáll ďalej uviedol, že štrajkový výbor bude najbližšie zasadať v utorok na budúci týždeň. Potom vydajú oficiálne stanovisko pre médiá. Podrobnejšie informácie v tejto súvislosti zatiaľ odbory nechcú poskytovať. Kedy si sadnú za spoločný stôl s vedením firmy, nevedel povedať. "Na ťahu je teraz predstavenstvo,” povedal Gáll. 

 

Prešovskí dopraváci si podobným spôsobom vynucovali zvýšenie miezd a zachovanie zamestnaneckých výhod aj v minulých rokoch a boli úspešní. Dokonca v auguste 2011 vstúpili aj do hodinového ostrého štrajku, keď v meste prestali jazdiť všetky spoje mestskej hromadnej dopravy. O rok neskôr žiadali odborári zvýšenie platov o 30 centov na hodinu, nakoniec pristúpili na kompromis a podarilo sa im dohodnúť 25 centov navyše k hodinovej mzde. Vtedy dospeli k dohode „iba” nátlakovou formou štrajkovej pohotovosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies