Prešovskí dopraváci pokračujú v štrajkovej pohotovosti

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 17:20 • 2 min
Prešovskí dopraváci pokračujú v štrajkovej pohotovosti

PREŠOV - Aj po dnešnom stretnutí predstavenstva a samostatnom rokovaní odborárov Dopravného podniku mesta Prešov (DPMP), sú dopravcovia tejto prešovskej mestskej firmy v štrajkovej pohotovosti. Tá trvá od 6. mája.

slovakia

left justify in out

Vodiči mestskej hromadnej dopravy svoj postoj navonok deklarujú aj oznámením „Som v štrajkovej pohotovosti“ na prednom skle vozidiel. Dôvodom takejto formy nátlakovej akcie je nepodpísaná kolektívna zmluva s vedením firmy na tento rok a požiadavka odborárov dostať do dodatku k zmluve zvýšenie miezd u všetkých zamestnancov podniku o 20 centov na hodinu.

Predseda Základnej organizácie Integrovaného odborového zväzu v DPMP Milan Gáll pre agentúru SITA uviedol, že z celkového počtu okolo 300 zamestnancov podniku im dalo mandát vstúpiť do štrajkovej pohotovosti zhruba 75 percent pracovníkov.

 

Odborári očakávajú zo strany predstavenstva ponuku na spoločné rokovanie. „Keď príde, určite ju neodmietneme,“ povedal Gáll. Návrh sprostredkovateľa znížiť ich požiadavku na 10 centov je však podľa jeho slov neprijateľná, povedal odborársky predák. 

 

Gáll uviedol, že priemerný mesačný plat v prešovskom dopravnom podniku je asi 850 eur v hrubom, vodiči majú zhuba rovnakú mesačnú mzdu. Či sú dopraváci pripravení ísť aj do ostrého štrajku, Gáll nevylúčil, považuje to však za krajné riešenie, preferuje zatiaľ rokovania. Aj keď pripomenul, že takto radikálne postupovali v roku 2012, keď sa im podarilo vybojovať k platom navyše 25 centov na hodinu, pričom ich prvotná požiadavka bola 30 centov a sprostredkovateľ vtedy navrhoval 20 centov. 

 

Prešovský primátor Pavel Hagyari po dnešnom zasadnutí predstavenstva a valného zhromaždenia DPMP povedal, že z ich strany je záujem o korektnú dohodu. Napriek tomu, že predstavenstvo skonštatovalo, že priemerný plat vodiča je takmer 870 eur, čo nie podľa neho málo. „Sme pripravení na istý kompromis, ktorý pripustí mestský rozpočet,“ povedal primátor. Znamená to, že odborárom navrhnú to, čo navrhol sprostredkovateľ. Malo by ísť o dvojnásobné navýšenie inflácie oproti minulému roku, a teda o zvýšenie miezd o 10 centov na hodinu od mája tohto roku. Hagyari pripustil, že si vie predstaviť ďalšie rokovanie o navýšení platov od januára budúceho roka. Sumu nešpecifikoval, ale nepoprel, že by mohlo ísť o 15 centov navyše k hodinovej mzde. „My nemáme záujem zvyšovať cenu cestovných lístkov v mestskej hromadnej doprave a máme obmedzené možnosti v rámci mestského rozpočtu,“ uviedol Hagyari. Rast miezd v DPMP musí byť postupný a adekvátny k príjmom mesta, doplnil. 

 

Primátor povedal, že ak dopraváci pôjdu do ostrého štrajku, nebudú dostávať mzdu a budú si musieť platiť aj odvody. „Aj mestská kasa má svoje hranice. Ak sa nedohodneme a dôjde k výraznejším výpadkom, budeme hľadať riešenie aj v rámci organizačných zmien a znižovania počtu zamestnancov v dopravnom podniku. Mesto je pripravené na všetky alternatívy,“ povedal primátor. Pre média potvrdil, že odborárom v DPMP doručia v stredu oficiálne pozvanie na spoločné rokovanie, termín stanovili na piatok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona