Prešovskí colníci zlikvidovali cigarety a tabak za desiatky tisíc eur

NETKY.SK • 4 November 2015, 11:58 • 2 min
Prešovskí colníci zlikvidovali cigarety a tabak za desiatky tisíc eur

BRATISLAVA - Prešovskí colníci dnes zlikvidovali v košickej spaľovni cigarety a tabak takmer za 30-tisíc eur. Tento rok je to už tretia várka cigariet a tabaku, ich pašovanie je stále výnosným biznisom, agentúru SITA informovala hovorkyňa Colného úradu Prešov Renáta Kravcová.

slovakia

left justify in out

Únik na spotrebnej dani v tomto prípade na 1 200 kg cigariet a tabaku vyčíslili colníci na 91 103 eur. "Nezákonné obchodovanie s tabakovými výrobkami je stále jednou z najviac ziskových oblastí medzinárodnej organizovanej trestnej činnosti," vysvetlila. Vlani sa v Európskej únii spotrebovalo 56,6 miliardy nelegálnych cigariet, na Slovensku zaistili minulý rok 19,5 milióna kusov cigariet.


Podľa Kravcovej existuje viac dôvodov, prečo sa ľudia uchyľujú k pašovaniu. "Jednak sú to sociálne príčiny, ako je spôsob života - práca bez šéfa, neregulovaný pracovný čas, ale aj ekonomické príčiny - cenový rozdiel medzi jednotlivými krajinami, silný dopyt po tovare a obrovské zisky pre obchodníkov," vysvetlila pre agentúru SITA. Ponuka sa podľa hovorkyne Colného úradu Prešov vždy riadi dopytom a ten je po cigaretách pre veľké cenové rozdiely medzi jednotlivými krajinami obrovský. Napríklad na Ukrajine stojí škatuľka cigariet 70 centov, no v Poľsku 2,52 eura a na Slovensku 2,80 eura. Najlacnejšie cigarety v Európe sú v Bielorusku, kde ich kúpite za 0,40 eura a najdrahšie v Nórsku, kde za škatuľku cigariet zaplatíte 10,21 eura, poznamenala.


Likvidované cigarety zaistil Colný úrad Prešov v rámci výkonu daňového dozoru a počas viacerých kontrolných akcií, ktoré spravil v prevádzkach alebo pri iných bežných kontrolách na ceste. Osoby často nevedeli v súlade so zákonom o spotrebnej dani z tabakových výrobkov preukázať pôvod a spôsob ich nadobudnutia. Ďalším závažným porušením zákona, ktorý viedol k zadržaniu tovaru, bol predaj spotrebiteľského balenia cigariet. Išlo o také cigarety, ktoré neboli označené kontrolnou známkou v súlade so zákonom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona