Prešovská univerzita si pripomína 20. výročie vzniku

NETKY.SK • 26 Január 2017, 14:57 • 2 min
Prešovská univerzita si pripomína 20. výročie vzniku

PREŠOV - Prešovská univerzita v Prešove si v tomto roku pripomína 20. výročie svojej samostatnej existencie. Univerzita bola založená zákonom k 1. januáru 1997 a pôvodne mala päť fakúlt. Štyri z nich – filozofická, pedagogická, gréckokatolícka teologická a pravoslávna bohoslovecká fakulta, sa odčlenili od Univerzity Pavla Jozefa Šafárika so sídlom v Košiciach a pribudla aj nová Fakulta humanitných a prírodných vied PU.

slovakia

left justify in out

Ako pripomenul rektor PU v Prešove Peter Kónya, vysoké školstvo má v Prešove dlhodobejšiu tradíciu. V tomto roku si totiž univerzita pripomína aj 350. výročie vysokoškolského vzdelávania v meste založením Evanjelického kolégia, ktoré bolo prvou vysokoškolskou inštitúciou v Prešove. Za súčasné dvadsaťročné obdobie sa Prešovská univerzita stala jednou z troch najväčších vysokých škôl na Slovensku a zároveň najväčšou mimobratislavskou vysokou školou.

 

A to aj napriek tomu, že od roku 2008 zaznamenala pokles počtu študentov o 3 319 vysokoškolákov. V súčasnosti na nej študuje vyše 9 100 vysokoškolákov. Pokles na PU bol ale pomalší ako celkový pokles na slovenských vysokých školách, čo potvrdzuje skutočnosť, že vo veľkostnom rebríčku sa dostala z 8. miesta na 3. miesto medzi verejnými vysokými školami na Slovensku.


Univerzita v súčasnosti ponúka vzdelávanie na ôsmich fakultách. „Ponúkame štúdium v rôznym, najmä humanitnovedných, ale aj prírodovedných a dokonca aj inžinierskych študijných programoch,“ povedal rektor. V aktuálnom akademickom roku študuje najväčší počet študentov, približne 2 050, na Fakulte manažmentu. V tesnom závese nasleduje Filozofická fakulta s počtom takmer 2 030 študentov. Trojicu najväčších fakúlt PU uzatvára Pedagogická fakulta, ktorú navštevuje takmer 1 620 študentov.

 

Ako dodal rektor, pri študijných programoch je snahou rozvíjať tie odbory, v ktorých má univerzita dlhoročnú tradíciu a rozširovať ich o moderné, v praxi využiteľné programy. „Osobitnú pozornosť chceme venovať najmä požiadavkám študentov. Veľkou výzvou ostáva snaha o získanie nových zahraničných študentov, najmä z Ukrajiny, na čo má práve Prešovská univerzita veľmi dobré podmienky, uviedol Kónya s tým, že v tomto roku študuje na škole 440 ukrajinských študentov.


K úspešným ukončeným projektom minulého obdobia podľa neho patrí inovácia neformálneho vzdelávania na univerzite tretieho veku. Inovované boli aj študijné programy na Fakulte zdravotníckych odborov a k zlepšeniu jazykových kompetencií študentov došlo prostredníctvom digitalizácie knižnice z Torontskej univerzity. Dokončená bola dostavba areálu Fakulty manažmentu, ktorej súčasťou bolo i vybudovanie prednáškovej auly s kapacitou viac ako 300 miest. V rámci medzinárodnej spolupráce došlo začiatkom minulého roka k podpísaniu spolupráce s Karlovou univerzitou v Prahe, na ktorej študuje v súčasnosti takmer 51-tisíc študentov na 17 fakultách.

 

Partnermi univerzity sú ale aj mnohé prestížne vysoké školy z takmer 50 krajín sveta od Kanady až po Nový Zéland. V programe Európskej únie pre výskum a inovácie Horizont 2020 s celkovým rozpočtom takmer 80 miliárd eur, získala univerzita ako jediná na Slovensku v rámci výzvy Marie Curie Sklodowska Actions vedecký projekt. Daniela Gretáková v rámci neho aktuálne pracuje ako vedecko-výskumná pracovníčka vo výskumnom centre MultiMedica v Miláne. Cieľom výskumu, ktorý sa zameriava na oblasť preventívnej farmakológie, je objaviť liek na zníženie rizika srdcovo-cievnych ochorení. Grant v danom programe získalo len 10 žiadateľov zo všetkých krajín EÚ i krajín mimo EÚ.


V najbližšom období Prešovská univerzita otvorí vedecký park Technicom vytvorený v spolupráci s UPJŠ a Technickou univerzitou v Košiciach, ktorý bude sídlom vedeckých laboratórií. V oblasti rozvoja infraštruktúry plánuje univerzita v nasledujúcich mesiacoch aj rekonštrukciu auly vo Vysokoškolskom areáli, ďalšiu obnovu študentských domovov, vytvorenie nových parkovacích plôch a rozsiahlejšie úpravy exteriérov.

 

„Pripravujeme aj projekt didaktického parku pri Toryse a výstavbu nových špecializovaných učební,“ dodal rektor. V najbližšom období pripravuje Prešovská univerzita pre záujemcov o štúdium celouniverzitný deň otvorených dverí. Už 15. februára priblíži budúcim vysokoškolákom život na univerzite, počnúc študijnými programami, priebehom vyučovania i vybavením vyučovacích priestorov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies