Prešovská samospráva upravila rozpočet, 7,5 milióna eur z úveru použie o rok skôr

NETKY.SK • 25 August 2015, 14:06 • 2 min
Prešovská samospráva upravila rozpočet, 7,5 milióna eur z úveru použie o rok skôr

PREŠOV - Poslanci Prešovského samosprávneho kraja (PSK) upravili dnes na rokovaní zastupiteľstva rozpočet kraja. Novorozdelené prostriedky idú z dvoch zdrojov. Viac ako 1,5 milióna eur sú financie z rezervného fondu a 7,5 milióna eur pochádza z úverových zdrojov Európskej investičnej banky (EIB). Kraj ich chcel najskôr čerpať až budúci rok, no urobil tak už teraz.

slovakia

left justify in out

„Ide o úverové zdroje, ktoré máme možnosť upraviť v rámci rozpočtu do 31. augusta. Z dôvodu opatrnosti, keby na finančných trhoch došlo k nárastu úrokových sadzieb v Európskej centrálnej banke, sme si zakomponovali do rozpočtu úver v objeme 7,5 milióna eur už pre tento rok. Môžeme a nemusíme ho použiť, ale jeho využitie už bolo schválené na predchádzajúcom zasadnutí zastupiteľstva. Celý objem prostriedkov by mal smerovať do oblasti dopravy,“ uviedla vedúca odboru financií Úrad PSK Mária Holíková. Tieto prostriedky budú použité na nákup posypových vozidiel pre Správu a údržbu ciest PSK a na rekonštrukciu ciest druhej a tretej triedy v celom kraji.

 

Prioritou pre kraj v tejto zmene rozpočtu boli aj štyri združené investície, kde kraj prispeje na úpravu dvoch ciest a výstavbu dvoch futbalových ihrísk s umelým trávnikom. Zároveň pôjde takmer 400.000 eur aj na úpravu námestia pred Divadlom Jonáša Záborského v Prešove. Jeho havarijný stav spôsobuje, že počas dažďov zateká do podzemnej garáže pri divadle i do suterénu samotného objektu kultúrneho stánku.

 

Kraj prijal tiež riešenie havarijného stavu historického objektu technickej pamiatky Kumštu. Na opravu strechy dnes poslanci schválili 35.000 eur, no budovu už nemá v správe Krajské múzeum v Prešove, ale Úrad PSK, ktorý sa bude podľa Holíkovej ďalej starať o jeho zveľadenie.

 

Viac ako 48.000 eur bolo tiež pridelených z rezervného fondu na sociálnu oblasť. Peniaze pôjdu väčšinou na projekty spojené s vytváraním bezbariérového prostredia v sociálnych zariadeniach v celom kraji. V oblasti vzdelávania ide najviac prostriedkov na rekonštrukciu kotolne v Strednej priemyselnej škole strojníckej v Prešove. Ide o sumu 285.000 eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies