Prešovská hudobná jeseň bude v znamení jubileí

NETKY.SK • 4 Október 2016, 14:21 • 2 min
Prešovská hudobná jeseň bude v znamení jubileí

Prešov – Päťdesiaty ročník Prešovskej hudobnej jesene (PHJ) vyplní sedem večerov. Ako informoval tlačový referent mesta Prešov Milan Grejták, jubileum sa premietne aj do jeho obsahu. Program je šitý na mieru aj ďalším oslávencom, ktorí si v tomto roku pripomínajú autori, interpreti či hudobné telesá.

slovakia

left justify in out

Otvárací koncert, ktorý sa uskutoční v stredu 5. októbra, bude patriť Štátnej filharmónii Košice. V tomto roku oslavuje 110. výročie svojho vzniku. Jubilantmi sú aj autori diel, ktorých tvorbu toto umelecké teleso predstaví. Norbert Bodnár sa narodil pred 80 rokmi, Iris Szeghy prišla na svet pred 60 rokmi v Prešove.

 

S programom Viola a klavír v komornej hudbe sa predstaví prešovskému publiku dvojica Ivan a Jordana Palovičovci. Vystúpi na druhom koncerte 12. októbra.

Štátny komorný orchester Žilina sa predstaví 26. októbra s Poctou Shakespearovi, ktorý zomrel v roku 1616 a v tomto roku má tiež okrúhle jubileum. Poctu mu vzdajú naši aj zahraniční umelci na čele s anglickým dirigentom Simonom Chalkom.

 

V novembri sa uskutočnia štyri koncerty. Najprv to bude Dvořák - Hudba života v spracovaní a podaní tria Peter Cibula (umelecké slovo), Marián Lukáč (spev) a Júlia Grejtáková (klavír). Po nich v cykle koncertov sa predstaví české Trio Martinů. Vystúpi aj domáci spevácky zbor Vocals, ktorý pôsobí pod strechou PKO. Program Klenoty je venovaný Roku slovenskej hudby. Slávnostnou bodkou za hudobným festivalom dá 27. novembra výber operných a operetných melódií Gala Oper(et)a. Predstavia sa v ňom sólisti Táňa Paľuvčíková, Marián Lukáč, Titusz Tóbisz, ktorých na klavíri bude sprevádzať Júlia Grejtáková.

 

Prešovská hudobná jeseň sa bude konať v koncertnej sále PKO Čierny orol vždy so začiatkom o 19. h.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies