Prešovčania sa budú môcť zapojiť do podujatia Do práce na bicykli v zime

NETKY.SK • 7 Február 2018, 12:30 • 2 min
Prešovčania sa budú môcť zapojiť do podujatia Do práce na bicykli v zime

PREŠOV - V piatok 9. februára sa aj obyvatelia Prešova budú môcť zapojiť do celosvetovej akcie Do práce na bicykli v zime, alebo Winter bike to work day.

slovakia

left justify in out

Toto podujatie sa na celom svete organizuje už po šiesty raz. Ľudia v rôznych kútoch sveta sa zapájajú do tejto aktivity, aby podporili myšlienku celoročného dochádzania na bicykli do práce alebo školy.

Ako agentúru SITA informovala organizátorka podujatia Renáta Kmecová, v rámci akcie v spolupráci s Prešovskou bicyklovou skupinou Kostitras, pripravia v piatok malé prekvapenie pre ľudí, využívajúcich bicykel aj počas zimy. “Od rána budeme v uliciach Prešova rozdávať cyklistom malé nálepky. Popoludní medzi 14:00 a 19:00 budeme čakať vo dvore na Hlavnej ulici 103, pri kaviarni Dublin cafe, kde každý cyklista, ktorý príde, dostane malé občerstvenie vo forme kávy, koláča a možno aj niečo iné,” prezradila Kmecová.

 

V rámci akcie sa uskutoční napríklad aj prešovská Cyklojazda. Ako na sociálnej sieti informujú organizátori z Agentúry rozvoja kultúry, dobrovoľníci budú od rána medzi 7:00 a 9:00 podávať teplý čaj na cyklistickej cestičke popri ulici Exnárova, podvečer o 17:00 bude nasledovať cyklojazda na propagáciu cyklistickej dopravy. Súčasťou celodenného programu bude aj rozdávanie pozvánok na cyklobesedu, ktorá sa uskutoční 10. marca o 17:00 v Libresso Books & Coffee.

Cyklisti sa do celosvetovej kampane môžu aj vopred prihlásiť. Okrem sľubu, že 9. februára pôjdu bicyklom do práce alebo do školy, získavajú zaregistrovaním aj možnosť zúčastniť sa na aktivite, o ktorú je tento deň obohatený. Náhodne vybrané dvojice z prihlásených účastníkov sa totiž budú môcť navzájom spoznať a vzájomne si vymeniť malé darčeky.

 

Dva dni pred akciou je na stránke prihlásených vyše 9 500 cyklistov z celého sveta. “Chceme týmto vyzvať aj ľudí, ktorí nevyužívajú bicykel počas celého roka, prípadne vôbec, aby dali šancu bicyklu a skúsili ho využívať aspoň niekoľkokrát do týždňa na bežnú prepravu. Pre nás, ktorí tak robíme, je to najjednoduchší, najlacnejší, najzdravší a čoskoro aj najrýchlejší spôsob prepravy v rámci mesta,” uviedla Kmecová.

Ako dodala, v Prešove si cyklisti možnosť používania bicykla počas celého roka už tradične pripomínajú 6. januára na podujatí Cyklométa. Akcia predovšetkým poukazuje na bezpečnosť cyklistov a nutnosť byť na cestách akokoľvek osvetlený. V druhom rade je snahou organizátorov propagovať cyklistickú dopravu ako udržateľný spôsob dopravy. “Tento rok, keď sa Cyklométa uskutočnila už tretíkrát, sme sa tešili skvelej účasti. Prešovom sa previezlo viac ako 50 cyklistov, ktorí boli ozdobení rôznymi vianočnými dekoráciami a svetielkami, tým najkrajšie ozdobeným sme odovzdali množstvo cien,” dodala Kmecová.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona