Prešovčania by privítali viac lepšie nadväzujúcich spojov MHD

NETKY.SK • 24 Júl 2018, 08:51 • 2 min
Prešovčania by privítali viac lepšie nadväzujúcich spojov MHD

PREŠOV – Prešovčania by privítali preferenciu verejnej dopravy. Rovnako viac spojov mestskej hromadnej dopravy (MHD), ktoré by chodili častejšie a optimálnejšie by na seba nadväzovali. Vyplýva to z ankety, ktorú vyhlásilo mesto Prešov.

slovakia

left justify in out

"Ak chceme prešovskú hromadnú dopravu zlepšovať, potrebujeme poznať názor tých, ktorí ju vyžívajú. Preto sme oslovili Prešovčanov, aby nám predostreli svoje poznatky z našej MHD, ale aby nám dali aj podnety na jej zlepšenie," uviedla prešovská primátorka Andrea Turčanová po vyhodnotení ankety, ktorou mesto zisťovalo názor občanov na MHD a na jej preferenciu oproti ostatnej doprave.

 

Podľa tlačového referenta Mestského úradu v Prešove Milana Grejtáka, mesto rozoslalo dotazníky prakticky do každej domácnosti, občania však mohli odpovedať aj elektronicky prostredníctvom webovej stránky mesta. Na radnicu sa vrátilo 2374 dotazníkov, ďalších takmer päťsto ľudí odpovedalo elektronicky.

 

"Viac anketa zaujala ženy a takých, ktorí nie sú vlastníkmi motorových vozidiel. Medzi odpovedajúcimi dominovali ľudia vo veku nad 60 rokov, ktorých bola takmer polovica," priblížil Grejták.

 

Väčšina z nich, vyše 70 percent, prešovskú mestskú dopravu pritom už teraz využíva pravidelne, len štyri percentá ju nevyužívajú vôbec, ostatní sporadicky.

 

Anketa potvrdila, že v prípade zavedenia preferencie MHD oproti ostatnej doprave by ju Prešovčania využívali ešte viac – uviedlo to takmer šesťdesiat percent respondentov. Veľký vplyv by to malo hlavne na tých, ktorí MHD využívajú iba sporadicky – z nich by vozidlá MHD začala viac využívať až štvrtina.

 

"Naša snaha o preferovanie hromadnej dopravy v Prešove sa ukazuje ako opodstatnená. Vlani sme na linky vypustili 15 nových, nízkopodlažných trolejbusov, v tomto roku pribudne šesť nových autobusov a rovnaký počet nových elektrobusov. V preferencii hromadnej dopravy chceme pokračovať aj dobudovaním bus-pruhov, dobudovaním trolejových vedení i trolejovým prepojením sídliska Sekčov so Šalgovíkom," pripomenula primátorka Turčanová.

 

V rámci pripomienok dominovali tí, ktorí by privítali viac spojov, respektíve zvýšenú frekvenciu vozidiel na linkách, a tiež nové linky alebo úpravu ich trás. Veľké percento účastníkov ankety požaduje väčšiu ohľaduplnosť vodičov a zvýšenie presnosti, bezpečnosti a čistoty vo vozidlách.

 

Medzi kurióznejšie námety patria napríklad požiadavky na zavedenie toaliet či televízorov vo vozidlách MHD, na zrušenie tlačidiel na výstup. Dvaja odpovedajúci požadovali, aby sa vo vozidlách menej kúrilo, dvanásti zasa, aby v nich bolo menej reklamy a 31 by chcelo dopravu bezplatne.

 

Všetky zozbierané podnety radnica odovzdá vedeniu DPMP, ktoré ich bude v rámci možností riešiť.

 

Podobný prieskum v Prešove zorganizovali už aj vlani, keď radnica zisťovala názor svojich občanov na rezidentské parkovanie. Asi 90 percent respondentov vtedy uviedlo, že rezidentskú kartu potrebujú, desať percent ju nechce.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona